«Πέρασε» η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου

Προαπαιτούμενο για την έγκριση της δόσης Φεβρουαρίου

​Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ψήφο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτ��κής. Η ψήφιση του, αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση και την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Φεβρουαρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2013 και πως «τα έσοδα, οι συνολικές παρεμβάσεις είναι λιγότερες από όσες προβλέπονταν τον Οκτώβριο».

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν θετικές αποκλίσεις από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου. «Μόνο τον Ιανουάριο, 2.500 έλληνες πολίτες πήραν ληξιπρόθεσμα εφάπαξ που τους χρωστούσαμε. Υπάρχει ωστόσο υστέρηση στα έσοδα και χρειάζεται προσοχή», τόνισε ο υπουργός.

Την αντίθεσή της για το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο εξέφρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε πως «εισάγεται συνεισφορά ασφαλισμένου στο νοσοκομείο, μέτρο που αφορά πάνω από τους μισούς στον ΟΑΕΕ και πάνω από το ένα τρίτο στο ΙΚΑ μακροχρόνια ανέργους, αλλά και εργαζόμενους με ελάχιστα μεροκάματα».

Αναφερόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις, είπε ότι πέφτει πραγματικό «τσεκούρι», αφού πέρα από αυτά που έχουν κοπεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012, προβλέπεται ότι 78 εκατ. θα κοπούν ακόμα από το ενιαίο ειδικό μισθολόγιο το 2013 και εισάγεται ένα νέο μισθολόγιο το 2014, που κόβει άλλα 88 εκατ. από τους τότε μισθούς τους. Οι πρώην ένστολοι συνταξιούχοι χάνουν περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ το 2013-14, εκτίμησε και πρόεσθεσε ότι παρά το εμπόριο αισιοδοξίας του πρωθυπουργού, το ίδιο το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει πως το 2013 θα μπουν στην οικονομία αισθητά λιγότερα χρήματα από όσα θα βγουν.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης, υποστήριξε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, από την εμπειρία προέκυψε ότι ένα σημαντικό μέρος από το όφελος ��ια την ανταγωνιστικότητα μέσα από τις μειώσεις των μισθών, τελικά εξουδετερώθηκε από την ανατίμηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι τρίτων νομισμάτων.

«Οι αριθμοί αυτοί που μας τους φέρνετε να τους ψηφίσουμε σε 5 ώρες, είναι η καταδίκη και η οικονομική καταστροφή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών», παρατήρησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

«Καταψηφίζουμε γιατί σε αυτό το ογκωδέστατο μνημόνιο που τώρα θέλετε να επικαιροποιήσουμε, βλέπουμε από τη μία μειώσεις παντού - και από την άλλη να υπάρχουν κονδύλια για το��ς λαθρομετανάστες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος αμφισβήτησε πως τα μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν επενδύσεις.

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, η Ασημίνα Ξυροτήρι τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης και το 70% της υπεραπόδοσης να διοχετευθεί σε μέτρα προς όφελος των κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν και της ανάπτυξης, όπως έχει δεσμευτεί η τρόικα και η κυβέρνηση.

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ καταφέρθηκε κατά της «φιλολογίας περί του λάθους του ΔΝΤ», η οποία «αθωώνει τους κεφαλαιοκράτες που ευθύνονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top