Μπλανσάρ (ΔΝΤ): Κάναμε λάθος για την Ελλάδα αλλά πρέπει να συνεχίσετε τη λιτότητα!

«Τα προβλήματα σας προέρχονται από υπερβολές του παρελθόντος»

Μπλανσάρ (ΔΝΤ): Κάναμε λάθος για την Ελλάδα αλλά πρέπει να συνεχίσετε τη λιτότητα!
«Ναι, το ξαναλέω. Το ΔΝΤ έκανε λάθος στους υπολογισμούς και τους στόχους για την Ελλάδα ωστόσο εσείς… πρέπει να συνεχίσετε το πρόγραμμα λιτότητας»! Αυτό τονίζει με λίγα λόγια ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του Τμήματος Ερευνών του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Είναι βεβαίως ορθό ότι η Ελλάδα απέδωσε κάτω από τις προβλέψεις: η παραγωγή μειώθηκε δραστικά, η ανεργία αυξήθηκε σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, και ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε όσο αναμενόταν. Αλλά το να συνδέει κανείς αυτό με τον σχεδιασμό του προγράμματος συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές» αναφέρει ο Μπλανσάρ, ο οποίος πρόσφατα είχε παραδεχθεί τις αστοχίες του Ταμείου δημοσίως.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προέρχονται από υπερβολές του παρελθόντος καθώς «το 2009 τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος είχαν φθάσει σε κρίσιμα επίπεδα και η Ελλάδα είχε ήδη εισέλθει σε ύφεση με μια οικονομία που είχε απολέσει την ανταγωνιστικότητά της».

Ο Μπλανσάρ υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε σύντομη οδός προς την αναγκαία προσαρμογή και πως «για να πετύχει το πρόγραμμα, όπως είχε σχεδιασθεί, η Ελλάδα χρειαζόταν να πάνε πολλά πράγματα καλά» καθώς «σε ένα πρόγραμμα κρίσης υπάρχουν πάντα άγνωστες πτυχές».

Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εξηγεί ότι η Ελλάδα υπέμεινε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και ανεπαρκούς εφαρμογής του προγράμματος και υποστηρίζει ότι η σταθερή εμβάθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης ήταν, μακράν, η κύρια αιτία για την πολύ βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεσης.

«Το σημαντικό θέμα είναι πως το πρόγραμμα τροποποιήθηκε, καθώς όλοι μάθαμε και προσαρμόσαμε τις εκτιμήσεις μας» σημειώνει ο ίδιος, αναφέροντας πως «υπό την παρότρυνση του ΔΝΤ, το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιμηκύνθηκε κατά δύο χρόνια, το ύψος της συνολικής προσαρμογής περιορίσθηκε και το μέγεθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή αυξήθηκε».

Το καλύτερο, ωστόσο, μας το κράταγε για το τέλος! Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο Μπλανσάρ υποστηρίζει ότι «με δεδομένη τη θέση χρέους της Ελλάδας και τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχισθεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση»! Παράλληλα, στέκεται για ακόμη μια φορά στην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ώστε να πληρώνουν «οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες το μέρος των φόρων που τους αναλογεί».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top