Στο «περίμενε» η σύνοδος κορυφής λόγω σκληρών παζαριών

Οι προσπάθειες Ρομπάι και τα 14 δισ. ευρώ που προσδοκά η Ελλάδα

Στο «περίμενε» βρίσκεται ακόμα η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η οποία δεν έχει ξεκινήσει, από τις 4 μ.μ. που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών της, λόγω των σκληρών παζαριών που διεξάγονται ακόμα για τον προϋπολογισμό 2014-2020 με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι. Ο τελευταίος φέρεται να προσπαθεί, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, να βρεθεί λύση και να μη οδηγηθεί σε ναυάγιο η σύνοδος κορυφής, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2012.
Χαρακτηριστικό της «μάχης» που γίνεται στη σύνοδ�� κορυφής είναι πως παρότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε από το ένα τρις ευρώ στα 930 δις ευρώ περίπου, μετά τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Κάμερον θέλει να κατεβάσει το ύψος του κι άλλο.

Μέχρι αυτή την ώρα, εκτός του Κάμερον και οι άλλες πλευρές από τα «μεγάλα κράτη» εμμένουν στις θέσεις τους. Για «αλληλεγγύη υπό προϋποθέσεις» μίλησε προσερχόμενη η Μέρκελ αλλά και για παράλληλη συνέχιση της λιτότητας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ έχει συμμαχήσει με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μόντι, καθώς η Γαλλία δεν θέλει να χάσει τα κονδύλια για αγρότες και η Ιταλία τα κονδύλια για την ανάπτυξη.

Μια σημαντική νέα παράμετρος, η οποία αφορά κ��ι την Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι αρχικά τα περισσότερα κονδύλια προορίζονταν για κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Λόγω της οικονομικής κρίσης όμως οι χώρες του Νότου πιέζουν να τους δοθεί μεγαλύτερο μερίδιο.

Τα κονδύλια στα οποία ελπίζει η Ελλάδα ανέρχονται καταρχήν στα 12 δις ευρώ περίπου, αλλά μπορεί να φτάσουν και στα 14 δις ευρώ μαζί με κοινοτικά κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη, ενώ το «δώρο» που φέρεται να προσδοκά η κυβέρνηση είναι κονδύλια για την επιδοτούμενη πρακτική άσκηση των νέων, ώστε να μειωθούν τα τεράστια ποσοστά της ανεργίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας Α. Σαμαράς θα προσπαθήσει πάντως να πείσει ότι η αύξηση στα κονδύλια είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη, αν και οι ενστάσεις της Βρετανίας μπορεί να ρίξουν το μερίδιο της Ελλάδας, καθώς θα υπολογισθεί με βάση το ΑΕΠ του 2009.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top