Βενιζέλος: Είναι αλήθεια, η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο

Άρθρο-παρέμβαση για τα «λάθη» του ΔΝΤ: Στην Ελλάδα κρατάμε το κλειδί των εξελίξεων

Άρθρο-παρέ��βαση γύρω από την πολύκροτη παραδοχή του ΔΝΤ περί «λάθους» συνταγής για την Ελλάδα ανήρτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Με τίτλο «Tα “λάθη” του ΔΝΤ και οι προϋποθέσεις της εθνικής μας ανάκαμψης», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι «προφανώς και το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής είχε τεράστια σχεδιαστικά λάθη».

Ο ίδιος τονίζει ότι στο πρώτο Μνημόνιο οι δανειστές είχαν τιμωρητική διάθεση που θα έκανε την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή, θέλοντας να γίνει η μείωση του ελλείμματος τάχιστα.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο καθώς «ήταν η πρώτη στη σειρά χώρα» και εξηγεί ότι το αδιέξοδο του πρώτου προγράμματος ήταν αυτό που οδήγησε στις πιέσεις που ασκήθηκαν τότε για την χορήγηση δύο επιπλέον ετών για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

«Τα μεγάλα αυτά ζητήματα δεν περιμέναμε να μας τα πει τον Ιανουάριο του 2013 ο κ. Μπλανσάρ ή ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ. Αυτά τα ζητήματα ήταν το διαρκές και σκληρό πεδίο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τις ηγεσίες των θεσμών που μετέχουν σε αυτήν, τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ιδίως τη γερμανική και άλλες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος στέκεται στην υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου και κυρίως στη ρήτρα «βαθύτερης ύφεσης».

«Το να λένε τώρα κάποιοι ότι η ελληνική οικονομία πληρώνει ένα τεχνικό λάθος των οικονομολόγων του ΔΝΤ που πρέπει να υπολογισθεί στον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος για να αναπληρωθεί ένα μέρος της βλάβης που προξένησε, εί��αι στην ουσία παρόμοιο με τον συνωμοσιολογικό ισχυρισμό ότι για την κρίση χρέους, ελλείμματος και ανταγωνιστικότητας και άρα για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα προσαρμογής ευθύνονται οι υπολογισμοί της στατιστικής υπηρεσίας το Φθινόπωρο του 2010. Όπως, τα αιτία της ελληνικής κρίσης είναι πολύ βαθύτερα, έτσι και οι επιλογές των εταίρων μας είχαν και έχουν πολύ βαθύτερα ιδεολογικά και πολιτικά αίτια» συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει: «Ο αγώνας για να υπερβεί η Ελλάδα την κρίση είναι συνεχής και επίπονος. Διεξάγεται επί τρία χρόνια τώρα μέσα σε πολύ δύσκολες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες. Με πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ευαισθησία και εθνική συστράτευση μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις και να διασφαλίσουμε την επάνοδο της χώρας σε κατάσταση ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Βενιζέλου εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top