Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία-Ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι βουλευτές

Αλαλούμ μέχρι να αποφασίσουν

Πρώτη ανάρτηση: 00:12

Μετά από το αλαλούμ που δημιουργήθηκε για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εκ μέρους το προεδρείου της Βουλής, αποφασίστηκε να στηθούν τέσσερις κάλπες και τα ψηφοδέλτια να είναι τέσσερα.

Τα ψηφοδέλτια που διανεμήθηκαν στους βουλευτές αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε Προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Σε ότι αφορά στον κύριο Παπακωνσταντίνου για παράδειγμα, θα είναι καταχωρημένες σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο οι 3 προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Έλληνων-Χρυσής Αυγής.

Ο κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίσει είτε την μία πρόταση, είτε και τις δύο είτε και τις τρεις μαζί.

Η προσμέτρηση δεν θα γίνει κάθετα αλλά οριζόντια. Έτσι αν ένας ��ουλευτής έχει ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θα θεωρείται ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θα θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης αν και επέμεινε ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αναφέρουν το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα, είπε δεν χρειάζονται περιττές εντάσεις και μπορεί το Σώμα να τοποθετηθεί.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ο τύπος των ψηφοδελτίων θυμίζει τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια της εκλογής του Χρ. Σαρτζετάκη, υποστ��ριξε μάλιστα πως επιχειρείται αποτροπή παραπομπής των προσώπων που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση και για αυτό οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο όλες τις προτάσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να αναφέρουν το κάθε ένα το όνομα του εγκαλούμενου και από κάτω τα αδικήματα που συνολικά προτείνονται από τα κόμματα για την συγκρότηση Προανακριτικής. Ωστόσο δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

Τελικά, δια εγέρσεως εγκρίθηκε ο τύπος του ψηφοδελτίου.

Πώς προέκυψε θέμα με τα ψηφοδέλτια

Θέμα προέκυψε την τελευταία στιγμή με τα ψηφοδέλτια και για το εάν αυτά θα πρέπει να έχουν αναλυτικά τις κατηγορίες ανά πρόσωπο για το οποίο καλούνται να αποφασίσουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αθροισθούν οι ψήφοι για τους προτεινόμενους σε παραπομπή σε διαφορετικές προτάσεις.

Από την πλευρά της ΝΔ και του προέδρου της Βουλής αντιπαρατέθηκε το γεγονός ότι είναι διαφορετικές οι κατηγορίες που τους αποδίδονται και δεν μπορεί να γίνει πρόσθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο με ξεχωριστά «κουτάκια» για κάθε προτεινόμενο αδίκημα, αλλά η διαδικασία διακόπηκε για 15 λεπτά, σε μια προσπάθεια να βρεθεί άκρη μεταξύ των κομμάτων.

«Η άποψη (που εξέφρασε νωρίτερα ο Μ.Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ) ότι τα ψηφοδέλτια δεν αθροίζονται μπορεί να οδηγήσει σε φιάσκο» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Τελικά, τα μεσάνυχτα το Σώμα αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν τα αρχικά ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία ξεκίνησε...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top