Κατατέθηκε η πρόταση της προανακριτικής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Καταπέλτης η πρόταση– Δυναμιτίζει το κλίμα ο Διώτης: «Δεν ήθελαν να κάνω έλεγχο»

Πριν από λίγη ώρα κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η πρόταση είναι καταπέλτης για τον πρώην υπουργό και τονίζει ότι ο Κ. Παπακωνσταντίνου «φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του, ως υπουργός Οικονομικών».

«Η δε αλλοίωση αυτή» συνεχίζει η πρόταση που κατέθεσαν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης «συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρ' ότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ' αυτή, και παραδίδοντάς την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (USB). Πλέον αυτού δε, από την διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων των αναφερόμενων στο USB (2.059 ηλεκτρονικά αρχεία) με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ (2.062), σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια η πρόταση, η κίνηση αυτή του πρώην υπουργού προσπόρισε όφελος για τους συγγενείς του, ενώ προκάλεσε βλάβη στο Δημόσιο «καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο».

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Διώτης: «Δεν ήθελαν να κάνω έλεγχο»

Λάδι στη φωτιά ρί��νει την ίδια ώρα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης με ανακοίνωση-κόλαφο που εξέδωσε πριν από λίγο.

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, ο κ. Διώτης απαντά ουσιαστικά στον κ. Βενιζέλο ο οποίος είχε αφήσει αιχμές προ ημερών για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του κ. Διώτη σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Παρέλαβα το στικάκι, από τον τότε πολιτικό προϊστάμενό μου με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο. Ο τρόπος παράδοσής του καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του, δεδομένου ότι επρόκειτο για παράνομο αποδεικτικό μέσο. Δεν έλαβα ωστόσο ποτέ καμιά σχετική εντολή από πολιτικό προϊστάμενό μου. Εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που χειρίσθηκα την υπόθεση, είχαν την ευχέρεια να με ελέγξουν ή να με οδηγήσουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξαν ποτέ. Το πράττουν δυστυχώς όμως τώρα, για να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες» τονίζει ο κ. Διώτης.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Για να συσταθεί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, ενώ η ψηφοφορία θα είναι μυστική.

Εάν αποφασιστεί η συγκρότηση προανακριτικής, τότε ορίζονται τα μέλη της επιτροπής και προσδιορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματος της.

Εν συνεχεία, το πόρισμα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού.
​​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top