Αφιέρωμα star.gr: Τα 10 πρόσωπα του 2012

Ποιοί ήταν οι πρωταγωνιστές της χρονιάς που φεύγει;

Επιμέλεια: Αλέξης Διακόπουλος, Πέτρος Κατσαβριάς, Άννα Σταματιάδου

Μια ακόμη δύσκολη χρονιά φθάνει στο τέλος της σε λίγες ώρες! Αποχαιρετώντας τον παλιό το χρόνο, το star.gr σας ετοίμασε ένα αφιέρωμα με τα 10 πρόσωπα που για διάφορους λόγους συγκέντρωσαν τα περισσότερα βλέμματα στην ελληνική πολιτική και οικονομική επικαιρότητα το 2012!

Τα πρόσωπα του 2012

Αντώνης Σαμαράς
1.jpg

Είναι ο πολιτικός ο οποίος, στην κυριολεξία, μέσα σε μία 20ετία τα έχει δει όλα και τα έχουμε δει όλα κι εμείς από τον ίδιο! Από αδιαφιλονίκητο φαβορί να διαδεχθεί τον Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 1992 έγινε «μαύρο πρόβατο» και προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησής της, για να βλέπει το… ταβάνι και μόνο του σπιτιού του (κατά δήλωσή του) για μια 10ετία. Ο Κ. Καραμανλής τον ξαναέβαλε στο παιχνίδι, κάνοντάς τον ευρωβουλευτή και υπουργό, αλλά λίγοι περίμεναν ότι θα τον διαδεχθεί ως αρχηγός της ΝΔ. Όπως λίγοι περίμεναν ότι θα γίνει τελικά πρωθυπουργός μετά από 20 χρόνια, έστω και ύστερα από οβιδιακές μεταμορφώσεις, που έκαναν αρκετούς να πεταχτούν εκτός κόμματος πάνω στην αναστροφή για το μνημόνιο. Αυτή η χρονιά πάντως κλείνει με θετικό πρόσημο για τον ίδιο, αλλά μένει να δούμε αν το συνεχές «πάνω-κάτω» στην πορεία του θα συνεχισθεί.

Αλέξης Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ

10.jpg

Απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς εχθρούς (πολιτικά μιλώντας πάντα) στα τρία αυτά χρόνια της ελληνικής κρίσης. Το γεγονός, όμως, είναι ένα: ο Αλέξης Τσίπρας καρπώνεται μια εντυπωσιακή άνοδο στη δημοφιλία του που τον έφερε στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρώτο κόμμα μετά από 38 ολόκληρα χρόνια και το δεύτερο καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης* που σπάει το «δίπολο» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα έλαβε ποσοστό 16,78% και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με διαφορά άνω των 3,5 μονάδων από το τρίτο ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά αυτή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στις επαναληπτικές εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 26,89%. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ του 4-5% στο σχεδόν 27%, κάνει σχέδια και όνειρα με το κόμμα του στην κυβέρνηση. Θεού θέλοντος και… εκλογικού σώματος επιτρέποντος θα συμπληρώσουμε, ωστόσο, εμείς.

* στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 αξιωματική αντιπολίτευση αναδείχθηκε η Ένωση Κέντρου

Πάνος Καμμένος

6.jpg

Οι συνεχείς μεταμορφώσεις δεν είναι ίδιον μόνο του Αντώνη Σαμαρά στην ευρύτερη Κεντροδεξιά. Ο πρώην… ΔΗΑΝΑ Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε εμφανισθεί με t-shirt που έγραφε ΟΝΝΕΔ σε συνέδριο της ΝΔ, φόρεσε νέο μπλουζάκι με την επιγραφή “Greece is not for sale” και μεταμορφώθηκε σε αρχηγό κόμματος το 2012, καθώς πολλά στελέχη της ΝΔ δεν πρόλαβαν να αλλάξουν την «κασέτα» εναντίον του Μνημονίου. Το 10,60% τον Μάιο του 2012 αλλά και το διόλου ευκαταφρόνητο 7,5% τον Ιούνιο, ήταν αποτελέσματα υπεράνω προσδοκίας για έναν βουλευτή που είχε ταυτισθεί με κάθε είδους σενάρια συνομωσίας, πριν γίνει αρχηγός κόμματος. Οι σοβαροί κλυδωνισμοί στους Ανεξάρτητους Έλληνες τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργούν ερωτηματικά για το 2013. Το 2012 όμως ήταν και χρονιά Καμμένου…

Παναγιώτης Πικραμμένος

8.jpg

Λίγοι κατάφεραν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε τόσο μικρό διάστημα στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως ο μόλις για ένα μήνα υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος. Ο οποίος δεν ήταν πολιτικός αλλά δικαστικός και πρόεδρος του ΣτΕ, μέχρι που ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 16/5/2012, παραιτούμενος μάλιστα από τη λήψη των μηνιαίων αποδοχών του για τη διάρκεια της θητείας του. Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο αλλά και σύ��τομο διάστημα κατάφερε να διατηρήσει συντεταγμένη την κρατική μηχανή, παρά τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και την εικόνα γενικής ρευστότητας. Πρόλαβε επίσης να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σύνοδο κορυφής, όπου μάλιστα δεν τήρησε «συγκαταβατική» στάση απέναντι στα στερεότυπα για τη χώρα μας, αλλά «έσφαξε με το βαμβάκι» τους εταίρους μας για την κριτική που μας άσκησαν.

Μάριο Ντράγκι

4.jpg

Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε και επίσημα αντικαταστάτης του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην αρχηγία της ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου του 2011. Οι παρεμβάσεις του ήταν καίριες και σίγουρα πολύ πιο ρηξικέλευθες από πιο συντηρητικό Γάλλο τραπεζίτη που αποσύρθηκε. Η πρώτη-πρώτη του απόφαση, εξάλλου, όταν ανέλαβε ήταν μειώσει κατά 0,25% το επιτόκιο της ΕΚΤ που ήταν στο 1,5%, ενώ στη συνέχεια δε δίστασε να το κατεβάσει μέχρι το ιστορικό χαμηλό του 0,75% όπου και παραμένει! Ο ίδιος, όποτε χρειάστηκε, επενέβη δραστικά για να καθησυχάσει τις αγορές και να δώσει υπερπολύτιμες ανάσες στην ευρωζώνη, με αποκορύφωμα την απόφαση ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει χωρίς ποσοτικό όριο κρατικά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών, δικαιώνοντας έτσι πλήρως τον χαρακτηρισμό «Σούπερ Μάριο» που τον συνοδεύει. Πριν από λίγες μέρες έκανε και special δώρο στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι η ΕΚΤ θα αποδέχεται εκ νέου τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο ως εγγύηση για την π��ροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Γιώργος Παπανδρέου

2.jpg

Το 2012 έλαμψε… δια της απουσίας του ο Γιώργος Παπανδρέου! Ο εμπνευστής του «Λεφτά υπάρχουν», ο εκλεγμένος πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη Μεταπολίτευση και βουλευτής Αχαΐας αν και άφησε άρον άρον την πρωθυπουργική του καρέκλα για μια θέση στο Harvard, κατάφερε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για όλα όσα έκανε και περισσότερο για όλα όσα ΔΕΝ έκανε προκειμένου η χώρα να αποφύγει το «αδιέξοδο» των Μνημονίων και της τρόικας! Η απόφαση του να διδάξει για τον «επανασχεδιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης» στις ΗΠΑ και η επιμονή του πως έπραξε το σωστό, μόνο ανακούφιση που δεν προσέφεραν στον ελληνικό λαό. «Πολλοί επιχείρησαν να τελειώσουν την οικογένειά μου σε Ειδικά Δικαστήρια. Ούτε με απασχολεί λοιπόν, ούτε με φοβίζει το ενδεχόμενο. Δεν φοβάμαι την αλήθεια – άλλοι πρέπει να την φοβούνται» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, αφήνοντας έτσι την ΙΣΤΟΡΙΑ να κάνει τη δουλειά της, να τον δικαιώσει ή να τον δικάσει.

Γιάννης Στουρνάρας

3.jpg

Ο Γιάννης Στουρνάρας, περισσότερο γνωστός από τα χρόνια του «εκσυγχρονισμού» και της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, ήρθε ως υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνηση�� Πικραμμένου στο προσκήνιο το 2012, για να μείνει… σαν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Είχε προηγηθεί η «καραμπόλα» με την ασθένεια του Βασίλη Ράπανου, που ανάγκασε τον τελευταίο να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών, όπως είχε συμφωνήσει αρχικά με τον νέο – τότε - πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο φίλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, λόγω της κοινής αγάπης για τη Σύρο, έχει το δικό του μερίδιο στα θετικά της χρονιάς, όπως η εξασφάλιση της δόσης από την τρόικα, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις. Μοιραία όμως, λόγω της θέσης του, έχει προλάβει να γίνει στόχος για «βελάκια» για την εισοδηματική του πολιτική και για την υπερφορολόγηση, η οποία έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος το 2013…

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

5.jpg

Έχει τη μακροβιότερη πολιτική θητεία από όλους τους Ευρωπαίους «συναδέλφους» του. Είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ιδέας και τολμά να αναγνωρίσει τα λάθη του. Ο λόγος για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτός του ότι έκλεισε φέτος, 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτική σκηνή του Λουξεμβούργου κατάφερε παράλληλα να «ενώσει» το σκληροπυρηνικό Βερολίνο με την Ελλάδα! Αν και μικρός ήθελε να γίνει δικηγόρος, η μοίρα ��ον «έχρησε» επαγγελματία πολιτικό, πρόεδρο του Eurogroup και φανατικό υποστηρικτή της Ελλάδας. « Δε θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ» έλεγε χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάιο, λειτουργώντας ως «αντίβαρο» στη σκληρότητα του Βερολίνου απέναντι στην Αθήνα. Φέτος μετά από 7 χρόνια θυελλώδους αλλά συνάμα επιτυχημένης θητείας λόγω οικονομικής κρίσης στο Eurogroup, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει. Το αν θα βρεθεί στο πόστο του προέδρου της κομισιόν, όπως φημολογείται και το αν θα είναι ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς και το 2013, θα φανεί σε λίγες μέρες!!!

Ηλίας Κασιδιάρης

7.jpg

Το 2012 ήταν αναμφισβήτητα μια χρονιά-σταθμός για τον Τοξότη Ηλία Κασιδιάρη, αφού εκτός του ότι εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους από το κόμμα του, έκανε και… διεθνή καριέρα! Το μπουγέλο του Πειραιώτη Ηλία στην κ Δούρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το χαστούκι στην κ. Κανέλλη του ΚΚΕ έκαναν το γύρο του κόσμου για πολλές ημέρες και «ξεσήκωσαν» πλήθος αντιδράσεων. Αν και γεωπόνος με ειδικότητα στα τρόφιμα, ο «προστατευμένος» όπως είναι το ψευδώνυμο του Κασιδιάρη έχει αδυναμία στα όπλα και όχι… στα είδη διατροφής! Παθιασμένος με το στρατό και την πολιτική ο Κασιδιάρης όταν ��εν οργανώνει εκδηλώσεις μόνο για Έλληνες, γράφει βιβλία και άρθρα. «Σήμερα που ο λαός κατάλαβε απόλυτα την απάτη της ψευτοδημοκρατίας τους, πληθαίνουν διαρκώς οι φωνές που εξυμνούν το καθεστώς της 21ης Απριλίου» έγραψε λίγο πριν ανέβει για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής…

Βύρων Πολύδωρας

9.jpg

Last but not least, που λένε και οι Αμερικάνοι, μια θέση στο «Hall of Fame» του 2012 κέρδισε -επάξια κατά τη γνώμη μας- και ο Βύρων Πολύδωρας. Ο βουλευτής της ΝΔ κατάφερε ένα μοναδικό… ��αγκόσμιο ρεκόρ, θέτοντας μάλιστα πολύ υψηλά τον πήχη. Μιλάμε, φυσικά, για το σούπερ ρεκόρ διορισμού, αφού κατάφερε να διορίσει την κόρη του στη Βουλή τη μία και μοναδική ημέρα που διετέλεσε Πρόεδρος της! Ο κ. Πολύδωρας εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής την Παρασκευή 18 Μαΐου και την επόμενη μέρα, το Σάββατο 19 Μαΐου, η Βουλή διαλύθηκε προκειμένου να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές. Μερικές εβδομάδες μετά γινόταν γνωστό πως κατά τη διάρκεια της απίστευτα σύντομης θητείας του (λιγότερο από 24 ώρες για την απόλυτη ακρίβεια) είχε προλάβει να διορίσει την κόρη του. Το αστείο που κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά στέκια είχε ως εξής: «Ευτυχώς που δεν έμεινε Πρόεδρος άλλες 24 ώρες. Έχει και άλλη κόρη»…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top