Ως ύποπτος καλείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο πρώτο Μνημόνιο

Νέα τροπή στην υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνηέντως διογκωμένου ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπει η χώρα μας στο ΔΝΤ και να υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, προσδίδει η κλήση για συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και άλλων δύο μελών της Αρχής από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελί��ς του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά η οποία ισχυρίστηκε ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4% προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Γεωργίου πάντως, σε υπόμνημα 111 σελίδων που έχει προσκομίσει στους οικονομικούς εισαγγελείς, έχει προσπαθήσει να αντικρούσει όσα του αποδίδονται για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου του 2010 και από το Μάιο του 2010 η χώρα είχε μπει ήδη στο μηχανισμό στήριξης με βάση το έλλειμμα της τάξης του 13,6%.

Όσον αφορά ωστόσο ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και συγκεκρι��ένα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή. Όμως, η Βουλή έκρινε ότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες και επέστρεψε την δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα στους ��ικονομικούς εισαγγελείς. Με βάση αυτό το πόρισμα οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν σε συμπληρωματικές εξηγήσεις τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top