«Μαύρα» σενάρια από ΔΝΤ από την επιστροφή αναδρομικών και δώρων

«Θα εκτροχιάσουν την οικονομία – Κίνδυνος “μαύρης τρύπας” 15 δισ. το 2024»

«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά το momentum των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι (downside risks) αυξάνονται» είναι η γενική διαπίστωση των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίοι συνδέουν τις παρατηρήσεις αυτές με τον εκλογικό κύκλο και τις παροχές που αυτός ανοίγει.

Το ΔΝΤ κάνει συστάσεις για ένταση των μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών δράσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνει τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2020, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών και νομικών προσώπων.

Φόβος εκτροχιασμού της οικονομίας από δικαστικές αποφάσεις

Σε ειδικό κεφάλαιο αναλύει τους κινδύνους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα να μην μπορεί να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, κατά βάση λόγω των δικαστικών αποφάσεων. 

Γιατί δεν πήραμε τη δόση του 1 δισ. ευρώ: Τα τέσσερα «αγκάθια»

Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι η επιδίκαση αναδρομικών στις προσφυγές επί των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του 2012, θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 6,4 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχίζουν τα αναδρομικά για τα Δώρα στο Δημόσιο.

Αν προσθέσει,  κανείς τα 400 εκατ. ευρώ από διάφορες διεκδικήσεις που εκκρεμούν, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 4,9% του ΑΕΠ.  

Βέβαια, βάζει πολλούς αστερίσκους σε αυτές τις εκτιμήσεις, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν αβεβαιότητες π.χ. ως προς τον αριθμό των δικαιούχων ή των ετών που θα ανατρέχουν τα αναδρομικά. Ο μεγαλύτερος αστερίσκος μπαίνει στις προσφυγές εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου, με την υποσημείωση ότι αν «πέσει» θα έχει μεσοπρόθεσμα κόστος 2- 4% του ΑΕΠ.

Η αποκατάσταση των Δώρων στο Δημόσιο και η μείωση του ΦΠΑ

Η πλήρης αποκατάσταση των περικοπών στο Δημόσιο, θα κοστίζει ετησίως γύρω στο 0,2% του ΑΕΠ, αλλά σε συνδυασμό με άλλες διεκδικήσεις, ο λογαριασμός ανεβαίνει στο 0,8% του ΑΕΠ. 

Ανοίγει η «κάνουλα»: Επιστρέφουν αναδρομικά 3 δισ. ευρώ σε όλο το Δημόσιο

Το Ταμείο συμπεριλαμβάνει στους παράγοντες ενός «δημοσιονομικού σοκ», τις εξαγγελίες για μείωση του ΦΠΑ, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό από το 2021 με 0,4% του ΑΕΠ, καθώς και τις καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Μέχρι πότε να κάνουν αίτηση για τα αναδρομικά των δώρων

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοσιονομικού σοκ; Ο περιορισμός της πρόσβασης στις αγορές, που σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των δόσεων από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος και το «άδειασμα» του ταμειακού αποθέματος, θα προκαλέσει μια χρηματοδοτική τρύπα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, η οποία θα φτάσει στα 15,2 δισ. ευρώ το 2024. 

Τι λέει για τα εργασιακά 

Η βασική ένσταση είναι ότι θα διαβρωθεί η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση. Η ανάλυση του Ταμείου «πατάει» στην οριακά αυξημένη παραγωγικότητα (0,3%) και την υψηλή ανεργία, ειδικά στους νέους.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους περίπου 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς υπάρχει το φαινόμενο του ντόμινο σε όλη την οικονομία. Με βάση στοιχεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στην περίοδο 2004- 2009, το 75% των κλαδικών συμβάσεων κινήθηκε πάνω στις τότε αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Το Ταμείο σημειώνει ότι ήδη από τον περασμένο Αύγουστο έχουν υπογραφεί 10 κλαδικές συμβάσεις με επεκτασιμότητα και είναι προ των πυλών άλλες 30, που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του μέσου μισθού.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top