Σε ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ για τη διαπραγμάτευση! ΑΥΤΑ είναι τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Τι μεταδίδει από τη Μάλτα ο απεσταλμένος του Star, Θάνος Αθανασίου- Πρώτη ανάρτηση 15-01-2017 23:20

Τρία είναι τα βασικά σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της ενόψει των υποχρεώσεων του καλοκαιριού και της σχεδόν αναπόφευκτης λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. 

Παρά την εγνωσμένη πρόθεση όλων ανεξαιρέτως των πλευρών αν ΔΕΝ ευοδωθεί το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με κύκλους των δανειστών υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί μπροστά σε “δύσκολες εξελίξεις”. 

Σενάριο Πρώτο: Η Κομισιόν μεσολαβεί και ΕΕ, Αθήνα και ΔΝΤ βρίσκουν μια αποδεκτή λύση για τα πρόσθετα μέτρα και το πρόγραμμα συνεχίζεται . 

Αυτή είναι βασική γραμμή πλεύσης τόσο της Κομισιόν, όσο και των εταίρων. Πηγή του EWG έκανε λόγο για “πολιτικές συζητήσεις που θα χρειαστούν για να ξεκολλήσει η υπόθεση και ήδη άλλες δύο πηγές της ευρωζώνης αναμένουν σύγκλιση του Washington club με συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα. Εκεί η ΕΕ θα προτείνει μια ηπιότερη προσέγγιση στα μέτρα των 4,2 δις (χωρίς να είναι σίγουρό ότι θα αρέσει στην κυβέρνηση) και θα επαναβεβαιώσει το ύψος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα ενεργοποιηθούν το 2018 - ζητώντας όμως από το ΔΝΤ μυστικότητα ενόψει εκλογών. Ακόμα και έτσι, η απόφαση θα πρέπει αν είναι πολιτική και να υπερβεί τις προσωπικές στρατηγικές ορισμένων στελεχών του Ταμείου

Σενάριο Δεύτερο: το ΔΝΤ αποχωρεί και η Αθήνα συζητά νέο πρόγραμμα από την αρχή - δίνοντας μάχη με το χρόνο και με σημαντική νέα ζημιά στην οικονομία, 

Το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να ευοδωθεί και ουδείς θέλει να φτάσει εκεί. Καθώς όμως η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσεις, αν το Ταμείο δεν συμβιβαστεί πολιτικά  στο πλαίσιο του πρώτου σεναρίου, τότε η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει συζητήσεις από την αρχή για νέο ελληνικό πρόγραμμα, με νέα μέτρα, πιο αυστηρή εποπτεία και χιλιάδες ανοιχτές και απροσδιόριστες παραμέτρους. Από την αβεβαιότητα θα προκληθεί νέα ζημιά στην οικονομία, ενώ είναι άγνωστο πως θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες. Οι συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για την Ελλάδα και θα πρέπει να ξεπεράσουν και τα προεκλογικά εμπόδια σε μια σειρά από χώρες. Και πάλι είναι αμφίβολο αν το αποτέλεσμα “θα είναι εύπεπτο” για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση πάει σε κάλπες αδυνατώντας να φέρει εις πέρας είτε το πρώτο είτε το δεύτερο σενάριο …

Αν το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο δεν έχει ευτυχή κατάληξη εγκαίρως, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα τεθεί και πάλι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, θα χάσει όλη τη θετική δυναμική, θα πρέπει να ξεχάσει ξανά τις αγορές για μια διετία - τριετία και καμία διάσωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ανάλογα με το χρόνο που θα απομένει ανάμεσα στο ναυάγιο και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, στην ΕΕ εκτιμούν ότι τη λύση θα δώσουν οι κάλπες, όμως η ζημιά έχει γίνει για μια ακόμη φορά. 

Το 3,5% θα επανεξεταστεί το 2018 - 2019

Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, στους κόλπους του eurogroup έχει αρχίσει να κυκλοφορεί μια νέα υπόσχεση: πηγή με πολύ καλή γνώση των συζητήσεων που ο απεσταλμένος του Star, συνάντησε στη Μάλτα ανέφερε ότι “η ΕΕ θα μπορούσε να επανεξετάσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη μετά το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αρκεί η Ελλάδα να συνεργαστεί ως τότε με την ΕΕ και το ΔΝΤ να παραμείνει κανονικά στο πρόγραμμα”. 

Πηγή της ΕΕ, εξήγησε στο Star, ότι οι Ευρωπαίοι “ξέρουν πολύ καλά ότι το 3,5% είναι ένα ποσοστό που πολύ δύσκολα διατηρείται για καιρό”, ό ίδιος δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί, όμως ξεκαθαρίζει “ότι στα χαρτιά αυτό είναι το ποσοστό που πρέπει να συμφωνηθεί τώρα”. Είπε ακόμα, μιλώντας σε ομήγυρη απεσταλμένων του διεθνούς Τύπου στην Μάλτα ότι είναι σίγουρος ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει το 2019. Σημείωσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα ενεργοποιηθούν μεταξύ άλλων και γιατί η πρόβλεψη για το 3,5 δεν θα μπορεί να τηρηθεί. Επισήμανε όμως ότι όλη αυτή είναι μια συζήτηση για όταν το πρόγραμμα έχει τελειώσει, η Ελλάδα θα έχει βγει στις αγορές και το ΔΝΤ απλά θα περιμένει να αποπληρωθεί. 

 

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, η πηγή που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων ξεκαθάρισε ότι η απαίτηση για πρόσθετα μέτρα 4,2 δις δεν πρόκειται να φύγει από το τραπέζι, αλλά “πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε η διατύπωση τους να είναι ανεκτή και στην Ελληνική πλευρά”. Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Star “αν βλέπει την Ελλάδα να παίρνει τα μέτρα με κάποιο συμβιβασμό, ή το Ταμείο να αποχωρεί και να αρχίζει μια νέα διαπραγμάτευση χωρίς αυτό”, απάντησε: “με τίποτα, το Ταμείο είναι πολύ σημαντικό για πάρα πολλούς συναδέλφους”. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top