Ο EFSF μπορεί να ζητήσει από την Ελλάδα να πληρώσει τα δάνεια 141 δισ. ευρώ

Προετοιμάζει την ελληνική πτώχευση

Ο EFSF μπορεί να ζητήσει από την Ελλάδα να πληρώσει τα δάνεια 141 δισ. ευρώ

​Μπροστά σε δυσάρεστες για το λαό εξελίξεις, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκαθάρισε σήμερα ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεών της για ορισμένα δάνεια του EFSF.

Σε ανακοίνωσή του ο EFSF αναφέρει ότι το ΔΝΤ έλαβε χθες από τις ελληνικές αρχές αίτημα για την επέκταση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες κατέστησαν χθες απαιτητές.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω», τονίζει.

Μάλιστα σύμφωνα με το καταστατικό του, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κ. Ρέγκλινγκ πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα και για τη μη πληρωμή των δόσεων και να προτείνει μία από τις τρεις επιλογές:

1. Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.

2. Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισής της στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.

3. Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ' αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

«Η ελληνική αθέτηση δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, η οποία ενημερώνει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έληξε τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top