Mondelez: Πώς η γνωστή πολυεθνική εταιρεία διόγκωνε τις τιμές στην ΕΕ

Έβαζε «καπέλο» στα προϊόντα σοκολάτας, μπισκότων και καφέ

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τον υψηλό πληθωρισμό, πολυεθνικές εταιρίες κολοσσοί, όπως η «Μοντελέζ», χρησιμοποιούν παράνομες πρακτικές και αθέμιτα μέσα για να αισχροκερδούν σε βάρος τους και να πλουτίζουν.

Η αμερικανική εταιρεία έβαζε «καπέλο» στα προϊόντα σοκολάτας, μπισκότων και καφέ, προϊόντα που αγοράζουν καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς, χρεώνοντάς τα, σε υψηλότερες τιμές, ανάλογα με την χώρα, με αποτέλεσμα έτσι, να αποκομίσει πέρυσι κέρδη 36 δις δολλαρίων, χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη των πολιτών.

Σούπερ Μάρκετ: Τα κόλπα των πολυεθνικών για να ανεβάζουν την τιμή στο ράφι

Όπως λέει η Κομισιόν, εκμεταλλεύτηκε τη θέση που κατείχε στην αγορά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εμπόδιζε τους διανομείς με διάφορους καταχρηστικούς όρους που επέβαλλε να κάνουν εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων της από τη μια χώρα στην άλλη και αυτή η πρακτική κρατούσε τις τιμές ψηλά.

Για παράδειγμα αν ήταν ψηλά η τιμή της σοκαλάτας στο Βέλγιο, απαγόρευε στον αποκλειστικό της διανομέα να μεταπωλήσει σοκολάτα από την Ολλανδία στο Βέλγιο για να δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση και να κρατήσει ψηλά τις τιμές. Οι παράνομες αυτές πρακτικές αφορούν την περίοδο από το 2015-2019. Είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση πρώτον γιατί αφορά τις τιμές καταναλωτικών αγαθών που είναι μείζον ζήτημα για τους ευρωπαίους πολίτες ειδικά σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που διανύουμε τώρα και επιπλέον είναι μια υπόθεση που αφορά ένα θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην ενιαία αγορά.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top