Θρήνος για 13χρονη που πέθανε μέσα σε λίγες ώρες από τη «σιωπηλή νόσο»

Ποια τα συμπτώματα - «Νόμιζα ότι ήταν κάτι συνηθισμένο», λέει η μητέρα της

Ένα «υγιές» 13χρονο κορίτσι στην Αγγλία πέθανε ξαφνικά από τη «σιωπηλή νόσο», λίγες ημέρες αφού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Η 13χρονη Λόρεν χαλάρωνε στο σπίτι με την οικογένειά της, όμως ξαφνικά μέσα σε 12 ώρες «πάλευε» για τη ζωή της. Η νεαρή μαθήτρια πέθανε τελικά από σήψη - ή «σιωπηλή νόσο» όπως είναι γνωστή - μέσα στις επόμενες μέρες, τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι γονείς της Λόρεν προσπαθούν σήμερα να σταθούν ξανά στα πόδια τους και θέλουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν και άλλους ανθρώπους για τα συμπτώματα της νόσου που σκοτώνει εκατοντάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα.

Όταν η Λόρεν άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία και να αναπνέει γρήγορα, η μητέρα της νόμιζε ότι τα συμπτώματά της δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν κοιλόπονο. «Όταν την πήγαμε στο νοσοκομείο νόμιζα ότι απλά ήμουν υπερβολική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν τόσες ασθένειες τριγύρω μας που πίστευα ότι αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο

«Ήταν στο μάθημα χορού τη Δευτέρα, σε ένα μάθημα την Τρίτη, οπότε δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ήταν κάτι πιο σοβαρό από έναν κοιλόπονο. Ξαφνικά άρχισε να αναπνέει λίγο γρήγορα και φαινόταν κάπως αναστατωμένη. Τότε η υγεία της άρχισε να επιδεινώνεται. Έδινε αγκαλιές στους ανθρώπους, έκανε περίεργα πράγματα. Τη ρώτησαν την ημερομηνία γέννησής της και μπερδεύτηκε», ανέφερε η μητέρα της.

Η 13χρονη Λόρεν «έσβησε» έξι ημέρες μετά.

Αγγλία: Η 13χρονη Λόρεν πέθανε ξαφνικά από τη σιωπηλή νόσο

Η 13χρονη Λόρεν πέθανε ξαφνικά από τη σιωπηλή νόσο / Φωτογραφία GoFundMe

Τι είναι η σήψη - Ποια η διαφορά με τη σηψαιμία 

Σηψαιμία είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αίματος και προκύπτει όταν βακτήρια που έχουν μολύνει κάποια περιοχή του σώματος, όπως τους πνεύμονες ή το δέρμα, εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία. 

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς τα βακτήρια και οι τοξίνες που αυτά εκκρίνουν μπορούν να μεταφερθούν σε ολόκληρο τον οργανισμό, προκαλώντας γενικευμένη λοίμωξη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει γρήγορα απειλητική για τη ζωή κάποιου και εάν δε θεραπευτεί άμεσα με ιατρική νοσηλεία, μπορεί να οδηγήσει σε σήψη.

Η σήψη εμφανίζεται ως επιπλοκή της σηψαιμίας και ως εκ τουτού είναι αρκετά σοβαρότερη. Συγκεκριμένα, σήψη είναι η εκτεταμένη φλεγμονή σε ολόκληρο τον οργανισμό, η οποία προκαλείται όταν η σηψαιμία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Αυτή η φλεγμονή δημιουργεί θρόμβους στο αίμα, οι οποίοι μπλοκάρουν την κυκλοφορία και την παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα, οδηγώντας σε οργανική ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της σηψαιμίας;

Τα συμπτώματα της σηψαιμίας ξεκινούν πολύ γρήγορα και είναι αρκετά σοβαρά ακόμα και στο πρώτο στάδιο της νόσου. Συνήθως, αυτά εμφανίζονται μετά από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή  τοπική λοίμωξη, όπως η πνευμονία και αρχικά περιλαμβάνουν:

  • Ρίγος
  • Πυρετός
  • Ταχυκαρδία
  • Γρήγορη αναπνοή

Κατόπιν, εφόσον η σηψαιμία δεν αντιμετωπιστεί, εμφανίζονται πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

  • Σύγχυση και θολωμένη κρίση
  • Ναυτία και εμετός
  • Κόκκινα σημάδια στο δέρμα
  • Μειωμένη ποσότητα ούρων
  • Ανεπαρκή αιματική ροή
  • Σοκ

Με δεδομένο την σοβαρότητα της νόσου αλλά και των συμπτωμάτων της είναι κρίσιμης σημασίας, εάν ένα άτομο παρουσιάζει κάποιες από τις παραπάνω ενδείξεις να επισκεφτεί αμέσως έναν ιατρό προκειμένου να λάβει θεραπεία.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top