'Ενταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία- Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Star (24.02.23)

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Αινιγματικός» Πούτιν: Να λάβουμε υπόψη τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Πούτιν

'Ενταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία / AP Images (Gavriil Grigorov)

Στο ένταλμα οι αρχές σημειώνουν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά στη ρωσική επικράτεια και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τα συγκεκριμένα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα έναρξης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πούτιν: «Ευθύνη της Δύσης ο πόλεμος - Έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι»

Εκτός του Πούτιν, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για την Επίτροπο των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη Ρωσία, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Προδικαστικό Τμήμα ΙΙ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο άτομα στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία: Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα».

 

Πούτιν κατά Μπάιντεν: Τι είπαν οι δύο ηγέτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και άλλα να κρατούνται μαζί με πτώματα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα.

Ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κάποιον ύποπτο.

Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Ζαχάροβα: Tο ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία»

Αντιδρώντας στην είδηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία».

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

«Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δε φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top