«Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον; Παραιτήθηκε και τρίτος υπουργός

Το «σκάνδαλο Πίντσερ» κόστισε ακριβά στον Βρετανό πρωθυπουργό

Βρετανία: «Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον;

Το κύμα παραιτήσεων από τη βρετανική κυβέρνηση συνεχίζεται και σειρά έχει ο υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του σήμερα το πρωί, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αγωνιζόταν να στηρίξει το υπουργικό του συμβούλιο, μετά την παραίτηση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών. 

Χάος στην κυβέρνηση Τζόνσον: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Υγείας & Οικονομικών

Το μέλος των Συντηρητικών και υφυπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Γουίλ Κουίνς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαχειρίστηκε το «ροζ» σκάνδαλο με τον βουλευτή Κρις Πίντσερ στους κόλπους της κυβέρνησής του.

Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτείται μετά την «ανακριβή» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό του Κρις Πίντσερ από τον Τζόνσον, ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Γουίλ Κουίνς / Εικόνα από Twitter

Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Επίτιμος δημότης Πηλίου ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε σήμερα ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση». 

«Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον; 

Οι βρετανικές εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας σκιαγραφούν ένα πολύ μελανό τοπίο σήμερα για τον πρωθυπουργό των Τόρις, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, έπειτα από τις τρεις παραιτήσεις.

«Game over» συμπεραίνει ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας The Times, η σύνταξη της οποίας κρίνει ότι το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις ΤζόνσονΣε πρώτο πλάνο, σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εφημερίδες. «Game over – Έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος και της χώρας», αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», συνεχίζει το κείμενο των Τάιμς.

Βρετανία: «Να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε και πάλι στην Ευρώπη»

«Κάθε μέρα που παραμένει (στην εξουσία), βαθαίνει την αίσθηση του χάους. Για το καλό της χώρας, πρέπει να φύγει», καταλήγει. Στις εσωτερικές σελίδες, ο αρθρογράφος Ίαν Μάρτιν περιγράφει «το χάος» στην κυβέρνηση και εκφράζει ελάχιστες ελπίδες για τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον νέο υπουργό Οικονομικών. Η «Ομάδα Μπόρις», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποδύθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει «κάποιον, οποιονδήποτε, διατεθειμένο να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη πολιτική θέση της χώρας και να διακινδυνεύει να γίνει ο πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών» στην ιστορία, όπως προειδοποιεί ο κ. Μάρτιν.

ΕΕ: Στρέφεται νομικά κατά της Μ. Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Σημειώνει ακόμη πως ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας συγκαταλέγονται στους δυνητικούς διαδόχους του κ. Τζόνσον. Στην Telegraph, ο πρώην υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, διότι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας·και προσθέτει πως μετά τις χθεσινές παραιτήσεις «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

Μπόρις Τζόνσον: Μια κακή ειρήνη στην Ουκρανία, θα ενθάρρυνε τον Πούτιν

Για την Daily Express, ο κ. Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος». Η εφημερίδα διατείνεται στο πρωτοσέλιδό της πως ο αρχηγός των Τόρις θα επιμείνει στο σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων. Ο αρθρογράφος της Daily Mail Στίβεν Γκλόβερ εξήρε τον βρετανό πρωθυπουργό, στον οποίο βλέπει «έναν εξαίρετο πολιτικό», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της σημερινής κυβέρνησης.

Μητσοτάκης και Μαρέβα στο δείπνο του βασιλιά Φιλίππου

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, κρίνει, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος, ασκούσε δηλαδή επάγγελμα που «δε διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του». Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο κ. Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία».

«Η επανένωση της Ιρλανδίας θα γίνει πριν από το τέλος της δεκαετίας»

Η αρθρογράφος του Guardian Πόλι Τόινμπι θεωρεί ότι ο τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του κ. Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν». «Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», ενώ σε περίπτωση που διεξαχθεί «νέα ψήφος εμπιστοσύνης», πρακτικά «όλες» οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι «θα χάσει», προεξοφλεί η ίδια.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι διορίστηκε υπουργός Οικονομικών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε το βράδυ της Τρίτης τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, Ναντίμ Ζαχάουι, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, από την οποία ο Ρίσι Σουνάκ παραιτήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Τζόνσον. Οι υπηρεσίες του Τζόνσον ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ζαχάουι. Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top