Ουκρανία: Πολίτες γεμίζουν σακιά με άμμο στην Οδησσό ακούγοντας Bon Jovi

«Παγωμένη κόλαση» η Μαριούπολη – 100.000 οι εγκλωβισμένοι

Η Οδησσός προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις με τους κατοίκους, όλων των ηλικιών, να βοηθούν στην κατασκευή οδοφραγμάτων.

οδοφράγματα

Οι κάτοικοι σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας φτιάχνουν οδοφράγματα με σακιά από άμμο

Βίντεο μάλιστα που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο αποτυπώνει τις προσπάθειες μικρών παιδιών, εφήβων, ηλικιωμένων και άλλων κατοίκων της πόλης να γεμίσουν σακιά με άμμο για τα οδοφράγματα, υπό τους ήχους της μουσικής των Bon Jovi. 

Στην Ευρώπη την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν

Ένα νεαρό αγόρι στο βίντεο παίζει στα ντραμς το τραγούδι «It’s my life», που ακούγεται και στα μεγάφωνα, για να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του. 

Ρωσία: Το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού πολέμου με 90 εκατ. νεκρούς

Η επιλογή του τραγουδιού επίσης δεν είναι τυχαία, αφού οι στίχοι του είναι χαρακτηριστικοί:

«Αυτό δεν είναι ένα τραγούδι για όσους έχουν ραγισμένη καρδιά
Καμία σιωπηλή προσευχή για την πίστη που χάθηκε
Και δε θα είμαι απλώς ένα πρόσωπο στο πλήθος
Θα ακούσεις τη φωνή μου όταν φωνάξω δυνατά
Είναι η ζωή μου
Ή τώρα ή ποτέ
Δε θα ζήσω για πάντα
Θέλω απλώς να ζήσω όσο είμαι ζωντανός
Είναι η ζωή μου»

Το συγκεκριμένο απόσπασμα ανέβασε στο Twitter και το συγκρότημα των Bon Jovi γράφοντας:

 

«Αφιερωμένο σε όσους που υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Οδησσός, Ουκρανία».

Ουκρανία: Η Οδησσός δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς

Τις τελευταίες ώρες, οι αρχές της Οδησσού ανέφεραν πως η πόλη δέχεται ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Ουκρανία: Νέες μάχες στο Χάρκοβο – «Στάχτη» έγινε η Μαριούπολη

Συγκεκριμένα, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα φέρεται να έχουν βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της Οδησσού. Πρόκειται για τις πρώτες αναφορές περί χτυπημάτων σε κτίρια της Οδησσού.

Ουκρανία

Οι κάτοικοι προσπαθούν να προστατέψουν μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Οδησσός είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Εδώ και αρκετές ημέρες περιμένει μια μεγάλη ρωσική επίθεση και οι κάτοικοι έχουν οχυρωθεί στην πόλη.

Ουκρανία: «Παγωμένη κόλαση» η Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, η Μαριούπολη έγινε στόχος χθες Τρίτη δύο «πολύ ισχυρών βομβών», σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δε δημοσιοποίησε απολογισμό των θυμάτων.

Προειδοποίηση Ζελένσκι προς Ρώσους πιλότους: «Θα το πληρώσετε»

Εν αναμονή ενδεχόμενης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, σχεδόν 100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι υπό απάνθρωπες συνθήκες, σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, χωρίς τροφή, νερό ή φάρμακα.

Δορυφορικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν χθες το πρωί από την αμερικανική εταιρεία Maxar και έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνουν την καταστροφή σε συνοικίες της πόλης, σε πολιτικές υποδομές, σε εργοστάσια.

Μαριούπολη

Η καταστροφή στις συνοικίες της Μαριούπολης

Ρωσικά άρματα μάχης έχουν μπει στην πόλη. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου εκτίμησε χθες βράδυ ότι η τακτική του ρωσικού στρατού είναι να «πλήττει με όπλα μεγάλης εμβέλειας το κέντρο της πόλης», κάτι που, όπως είπε, παρατηρεί η Ουάσιγκτον τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά αν...» - Τι απαντά ο εκπρόσωπος Πούτιν

Κάτοικοι που έφυγαν από τη Μαριούπολη μίλησαν στη μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch για «παγωμένη κόλαση, με τους δρόμους σπαρμένους πτώματα και συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων».

«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», υποστήριξε χθες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βενεκτίκτοβα, καθώς «στα θέατρα πολέμου υπάρχουν κανόνες, αρχές», αλλά «αυτό που βλέπουμε στη Μαριούπολη είναι παντελής απουσία κανόνων».

Ουκρανία: Σκληρές μάχες στη Μαριούπολη - Οχυρώνεται το Κίεβο

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε χθες βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική οχηματοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

βομβαρδισμοί

Οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξανέστη χθες εναντίον του «παράλογου» πολέμου, που είναι «αδύνατο να οδηγήσει  σε νίκη» και τόνισε πως «ακόμη κι αν πέσει η Μαριούπολη, η Ουκρανία δεν μπορεί να κατακτηθεί πόλη προς πόλη, δρόμο προς δρόμο, σπίτι προς σπίτι».

Μαριούπολη: Γιατί θέλει να την καταλάβει πάση θυσία ο Πούτιν

Ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν στην αρχή της εβδομάδα να βομβαρδίζουν άλλες ρωσικές πόλεις, όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, τη Μικολάιφ, την Τσερνιγκίβ.

Στο Κίεβο, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε το πρωί της Δευτέρας υποτίθεται πως επρόκειτο να αρθεί σήμερα, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έμοιαζε να έχει σταματήσει.

βομβαρδισμένη πόλη

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις

Και ο πληθυσμός, μεγάλο μέρος του οποίου έχει φύγει, περίμενε, με άγχος αλλά και αποφασιστικότητα, την επικείμενη έφοδο του ρωσικού στρατού. Στο δυτικό, στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, σε σχεδόν κάθε διασταύρωση βλέπει κανείς οχυρές θέσεις με αμμόσακους και αντιαρματικά εμπόδια. 

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί: «Ανακτούν εδάφη που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι»

Μετά το πλήγμα την Κυριακή το βράδυ με ρωσικό πύραυλο εναντίον εμπορικού κέντρου του Κιέβου, όπου ήταν κρυμμένα σύμφωνα με τη Μόσχα πυρομαχικά και πυροβόλα, εντείνεται ο φόβος για τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκοπευτικά και καμικάζι, καθώς και για τις φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να αποκαλύψουν ουκρανικές θέσεις.

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από βομβαρδισμό στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά σήμερα το πρωί, όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές. 

κάτοικος Κίεβο

Περίπου 100.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Πυρά του πυροβολικού έπεσαν στη συνοικία Νίβκι, που βρίσκεται στο τμήμα του Κιέβου, το οποίο απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

Ουκρανία: «Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στη Μαριούπολη»

Ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, πολλές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές από τα θραύσματα, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και βιτρίνες καταστημάτων. 

Ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον ακινήτου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στο βορειοδυτικό Κίεβο, χθες. Συνολικά 228 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση.

Ουκρανία: Απέτρεψαν σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Οι βομβαρδισμοί ήταν ιδιαίτερα εντατικοί χθες σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Κίεβο και μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη σε διάφορα προάστια, από το Ιρπίν ως το Γκοστομέλ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολεξάντρ Πάβλιουκ.

Ουκρανία: Στην αντεπίθεση περνούν οι Ουκρανοί

Στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκεται η Χερσώνα, η μόνη μεγάλη πόλη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, ο στρατός προσπαθεί να προωθηθεί προς τα δυτικά και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δεν έχει προελάσει γύρω από τη Μικολάεφ.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, βρίσκεται σε ρωσικό κλοιό από πολλές πλευρές και σε μεγάλους άξονες, αλλά δεν είναι εντελώς περικυκλωμένη.

Ουκρανία: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο - Ηχούν οι σειρήνες

«Οι Ουκρανοί έχουν περάσει πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι στο CNN. «Καταδιώκουν και απωθούν τους Ρώσους από περιοχές που κατείχαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρωσικός στρατός έχει προβλήματα επιμελητείας, ανεφοδιασμού, συντονισμού, διοίκησης, επικοινωνίας, ενώ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει πολλούς από τους στόχους του».

Οι Αμερικανοί διατείνονται ότι η ισορροπία δύναμης έχει μεταβληθεί. Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε χθες βράδυ ότι για πρώτη φορά οι Ρώσοι είδαν να πέφτει κάτω από το 90% το επίπεδο της μάχιμης δύναμης που είχαν συγκεντρώσει στη Λευκορωσία και στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Κίεβο: Μητέρα έσωσε το μωρό της από τον θάνατο ενώ το θήλαζε

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, σημείωσε ότι οι απώλειες 10% της ρωσικής εκστρατευτικής δύναμης (νεκροί και τραυματίες) προσκόπτουν τη δυνατότητά της να επιχειρεί.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις της μπροστά στην αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια απελπισμένη προσπάθεια των Ρώσων να ανακτήσουν την ορμή τους», υποστήριζε στις αρχές της εβδομάδας αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ουάσιγκτον, που εκφράζει ανησυχία για την ενδεχόμενη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία, δε διαπιστώνει πως υπήρξε στρατιωτικός ανεφοδιασμός από το Πεκίνο στη Μόσχα μετά τη συνδιάλεξη του Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top