Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ - Κιμ στα κορεατικά σύνορα

Πρώτη φορά εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος στο έδαφος της Β. Κορέας

Μια ιστορική χειραψία στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος διέσχισε τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και πέρασε στην Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ - Κιμ/ Φωτογραφία: AP

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο», υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ. «Αυτό θα γίνει κάποτε», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν από την συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο».

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να «ξεπεραστούν τα εμπόδια» χάρη στην «εξαιρετική» σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή την αυθόρμητη πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τραμπ  μέσω Twitter, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες  ήταν τεταμένες μετά την αποτυχία της Συνόδου στο Ανόι.

Η συνάντηση θεωρείται υψηλού συμβολισμού και θα μπορούσε να δώσει μία νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Πρώτη φορά εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος στο έδαφος της Β. Κορέας/ Φωτογραφία: AP

Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top