Oι ΗΠΑ τρίζουν τα δόντια στην Τουρκία: «Η πίεση θα συνεχιστεί»

Νέες κυρώσεις αν η Άγκυρα δεν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα

Την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι στο «κόκκινο», με τα «χτυπήματα» να είναι απανωτά για την Άγκυρα, η Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν πτοείται από τις απειλές Ερντογάν ότι θα μποϊκοτάρει το iPhone αλλά τον προειδοποιεί για νέες κυρώσεις.

Μετά την είδηση της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερη οικονομική πίεση, εάν η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Ερντογάν μποϊκοτάρει τώρα και το iPhone

O Τραμπ «πάγωσε» την πώληση των F-35 στην Τουρκία

Το αυστηρό μήνυμα εστάλη μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς με θέμα την υπόθεση Μπράνσον. Ο Μπόλτον τον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν παραχωρήσεις, σημείωσε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. 

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσε ότι «δεν κατεγράφη καμία πρόοδος» έως τώρα στην υπόθεση του πάστορα. 

«Η (θέση της αμερικανικής) διοίκησης θα παραμείνει εξαιρετικά σταθερή σε αυτήν την υπόθεση. Ο πρόεδρος είναι 100% αφοσιωμένος στο να φέρει τον πάστορα Μπράνσον στην πατρίδα και εάν δεν δούμε ενέργειες τις επόμενες λίγες ημέρες ή σε διάστημα μιας εβδομάδας θα ληφθεί περαιτέρω δράση» είπε ο αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω δράση θα έχει το πιθανότερο τη μορφή οικονομικών κυρώσεων. Κατόπιν πρόσθεσε: 

«Η πίεση θα συνεχιστεί αν δε δούμε αποτελέσματα». 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι «απογοητευμένος» επειδή η Τουρκία δεν έχει ακόμη απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ενώ η Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις προς την Άγκυρα για να πετύχει την αποφυλάκισή του.

«Ο πρόεδρος αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας Μπράνσον δεν έχει απελευθερωθεί, καθώς και για το γεγονός ότι και άλλοι Αμερικανοί πολίτες και εργαζόμενοι σε διπλωματικές υπηρεσίες δεν έχουν αποφυλακιστεί», είπε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Μπράνσον κρατείται εδώ και δύο χρόνια από τις τουρκικές αρχές που τον κατηγορούν για «κατασκοπεία» και για «συνεργασία» με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top