Βαλκανικές και χώρες του τρίτου κόσμου στην ορκωμοσία Ερντογάν

Γιατί τον σνόμπαραν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί  

Στην φιέστα Ερντογάν  κυριάρχησε η παρουσία ηγετών από  Βαλκανικές  και Αφρικανικές χώρες εκεί δηλαδή όπου η επιρροή  της Τουρκίας είναι μεγάλη.  Ευρωπαίοι και Αμερικανοί  τον σνόμπαραν.

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας  Ντιμίτρι  Μεντβέντεφ  ήταν η σημαντικότερη προσωπικότητα  στην φιέστα που οργάνωσε ο Ερντογάν. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαμψαν διά της απουσίας τους, καθώς εκπροσωπήθηκαν από  τις διπλωματικές τους  αποστολές. 

Τα Βαλκάνια, όπως   και χώρες του τρίτου κόσμου,  εκεί δηλαδή όπου η Τουρκία έχει σταθερή  επιρροή, παραβρέθηκαν αρχηγοί   κυβερνήσεων. Ανάμεσά τους ο Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, ο Ιβάνοφ των Σκοπίων, η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς , του Κοσσόβου  Χασίμ Θάτσι  και μια σειρά αφρικανικών χωρών όπως το Σουδάν, η Σομαλία, και το Τζιμπουτί. Παραβρέθηκε επίσης ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Αλ Θανί  και φυσικά ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ερντογάν  πλέον  μετά την Συνταγματική αλλαγή παίρνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.   Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται. Σε αυτόν περναέι και ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας.

Τι θα επιδιώξει στην Ελλάδα

Με τις νέες υπερεξουσίες, ο Σουλτάνος Ερνοτγάν  θα  συνεχίσει την επιθετική  πολιτική του και προς την Ελλάδα.  Το Αιγαίο και η δημιουργία γκρίζων ζωνών, η Κύπρος και οι έρευνες στην ΑΟΖ, αλλά και η Θράκη είναι τα μέτωπα τα οποία θα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν 

Μετά την ορκωμοσία ο Ερντογάν θα παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση, η οποία   έχει μόλις  16 υπουργούς έναντι 26 που είχε μέχρι τώρα.

Αύριο ο Ερντογάν    θα επισκεφθεί  τα κατεχόμενα και την Τετάρτη   θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου.

Συγκέντρωση για τους 2 στρατιωτικούς 

Κρατώντας φωτογραφίες των στρατιωτικών, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη Μέλη της ομάδας «Ελληνίδες Μάνες», συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη.  Ζήτησαν να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόξενο, προκειμένου να του ζητήσουν την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά  αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top