Ο Έντι Ράμα μιλά για τη «Μεγάλη Αλβανία»: «Δεν υπάρχει αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο»

Τι είπε για την ανάρτηση στο Facebook με τον Αλβανό και την Ακρόπολη αλλά και για την κατεδάφιση κτισμάτων στη Χειμάρρα-Πρώτη ανάρτηση: 23/11/2016, 01:04

​Συνέντευξη για…γερά νεύρα παραχώρησε ο Έντι Ράμα στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, μίλησε για τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, σχολίασε την ανάρτηση του στο Facebook για τον Αλβανό που έσωσε την Ακρόπολη η οποία είχε προκαλέσει σάλο, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τη «Μεγάλη Αλβανία» ή «Φυσική Αλβανία» τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο «αναμενόμενο και σοβαρό σχέδιο» για ένωση των Αλβανών. «Σας προκαλώ να ψάξετε. Δεν υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» σε κανένα σχολικό βιβλίο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατεδάφιση ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρρα, ενώ χαρακτήρισε το Ιόνιο όπου η Ελλάδα κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, «αμφισβητούμενη περιοχή».

ΓΙΑ ΤΟ POST ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ: «ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ.ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΩ»

«Δεν είναι εκπληκτικό; Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα, τη στιγμή που εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό από εικόνες στο Facebook, κάθε μέρα στις 8 και το οποίο έχει να κάνει με την ιστορία. Αλλά βλέποντας το από την πλευρά κάποιου που δεν πιστεύει ότι η πολιτική είναι για να αντικαθιστά τους ιστορικούς, αλλά που πιστεύει ότι η πολιτική είναι για να δημιουργεί ιστορία. Και από αυτή την άποψη γνωρίζοντας για το παρελθόν μας, για τους ανθρώπους του παρελθόντος, για τα γεγονότα που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το μέλλον μας. Επομένως δεν έχω αλλάξει, αντιθέτως, νομίζω ότι είναι μια λεπτομέρεια που δείχνει πολλά για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Γιατί αυτό που είπα, είχε όχι μόνο φιλική πρόθεση, αλλά είχε και σκοπό να αποκαλύψει τη σχέση αυτή που πάει πίσω στο χρόνο και που έχει τόσα πολλά λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζουμε και που δεν γνωρίζουμε, Αλβανών και Ελλήνων που έχουν κάνει ο ένας για τον άλλον και για τις χώρες μας πολύ καλά πράγματα» δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως:

«Το γεγονός ότι οι Αλβανοί έχουν συνεισφέρει στο καλό της Ελλάδας και στην ελληνική κοινωνία και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μιλούσαν αλβανικά εκείνη την περίοδο, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα ήταν αλβανική πόλη. Έχουμε δεθεί τόσο πολύ εξαιτίας της ιστορίας μας και εξαιτίας εκείνων των ανθρώπων που πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε πόσο σημαντικά πράγματα μπορούμε να κάνουμε, αντί να πνιγόμαστε στα θολά νερά του εθνικισμού, του μίσους, της διαμάχης και της χειραγώγησης των ΜΜΕ, που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επόμενες εκλογές παρά για τις επόμενες γενιές».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «δεν υπήρχε πρόθεση να προσβάλλω. Αντιθέτως, είναι ένα όμορφο ιστορικό γεγονός ότι ένας Αλβανός βρέθηκε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή και ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο και να αποφευχθεί ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης. Θα μπορούσα να είναι Έλληνας ή Κινέζος. Δεν ήθελα να πω ότι οι Αλβανοί έσωσαν την Ελλάδα, αλλά ότι η ζωή μας έχει συνδεθεί τόσο πολύ που έχουμε τόσα λαμπρά παραδείγματα που μπορούν πολλά να μας μάθουν. Δεν έχει να κάνει με αμφισβήτηση εθνικότητας και εθνικών ηρώων, γιατί στο τέλος αν το πάμε πολύ βαθιά μπορεί να βρεθούμε ξαδέρφια».

ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ» Ή «ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ»

«Μεγάλη Αλβανία», ή «Φυσική Αλβανία» ή οποιαδήποτε άλλη Αλβανία σε όρους μεγέθους ή γεωγραφίας, είναι όροι που δεν έχουν προκύψει από εμάς. Η ιδέα της Φυσικής Αλβανίας προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την δημιούργησαν γιατί έχουν συγκεκριμένη ατζέντα. Είναι σαν να κατηγορείς τους Έλληνες σήμερα για τη Μεγάλη Ιδέα. Οπότε η Φυσική Αλβανία αν μπορώ να το πω είναι η Ευρωπαϊκή Αλβανία που πρέπει να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και να έχουμε πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία διότι είμαστε ένα έθνος με δυο χώρες. Έχουμε την Αλβανία στο Κόσσοβο, έχουμε τους Αλβανούς που ζουν νότια από τη Σερβία, που ζουν στη “Μακεδονία” , και στο Μαυροβούνιο. Δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό σχέδιο να μαζέψουμε όλα αυτά τα κομμάτια σε μια Φυσική Αλβανία. Αλλά μπορούμε όλοι να είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης Ευρώπης της οποίας όλοι μας να είμαστε πολίτες».

«ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΥΤΡΩΤΡΙΚΟ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΜΕΝΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ»

Αναφερόμενος στη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές υπαλλήλων του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, με την κατηγορία της διακίνησης προπαγανδιστικού υλικού, είπε:

«Τι σημαίνει αλυτρωτική προπαγάνδρα; Δεν νομίζω ότι είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί, να τους λες ότι υπήρχε μια περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά όπου έμεναν Αλβανοί, όπου δυστυχώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε. Δεν μπορούν ούτε να οδηγήσουν και να ταξιδέψουν εκεί που ήταν τα σπίτια τους και ζούσαν οι οικογένειες τους. Για ποιο λόγο; Δεν έχουμε καμία βλέψη. Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι που είναι 80 ετών και τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να τα επισκεφτούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή και είναι Αλβανοί να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως η Ελλάδα; Τι είναι αλυτρωτικό σε αυτό; Τίποτα. Γιατί να μην το δούμε διαφορετικά και να πούμε ναι, υπάρχει πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι διώχτηκαν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα και αν το θέλουν έχουν δικαίωμα να πάνε πίσω και να τα διεκδικήσουν. Ποιο είναι το πρόβλημα;» τονίζοντας πως «φυσικά υπήρχαν και δοσίλογοι στο παρελθόν».

ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ «ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ»

«Εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα που λέγεται «αστική αναγέννηση», που είναι ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ανανέωσης των πόλεών μας. Λόγω αυτού του προγράμματος έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτίρια. Τα περισσότερα ήταν παράνομα, κάποια ήταν ημι-νόμιμα, και στις περιπτώσεις που ήταν νόμιμα προχωρήσαμε σε διαδικασίες απαλλοτρίωσης βάσει του αλβανικού νόμου. Στη Χειμάρρα έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ανανεώσει το δημόσιο χώρο. Αφού τελείωσε με την προκυμαία, τώρα το δεύτερο μεγάλο σχέδιο αφορά αυτά τα 18 κτίρια. Δώδεκα από αυτά ήταν παράνομα, έξι από αυτά νόμιμα. Για τα έξι από αυτά, εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Κι όταν μιλάμε για κτίρια, θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για περίπτερα, πλυντήρια αυτοκινήτων, ένα ή δυο νόμιμα πανδοχεία, έαν δεν κάνω λάθος, ένα σπίτι και κάποια παλιά κτίρια, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα. Εάν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες δεν είναι οι ίδιες που ακολουθήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, για τα 9.150 κτίρια, που έχουν γκρεμιστεί, τότε σας οφείλω μια μεγάλη συγγνώμη» είπε και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει κράτος στον κόσμο όπου ανήκεις σε μια μειονότητα και δεν υπόκεισαι στους νόμους της χώρας που ζεις. Το πρόβλημα θα ήταν αν ακριβώς επειδή ανήκεις στη μειονότητα, εξαιρείσαι της εφαρμογής του νόμου».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ:

«Ακούστε, μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου. Κι αυτό που πάντα λέω, είναι γιατί δεν το βλέπουμε αυτό ως μια μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί και γιατί δεν προχωράμε περισσότερο τη συνεργασία σε αυτά τα μέρη; Διότι μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Έλληνες. Αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία και τους Αλβανούς. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε σε μόνο μια ιδέα, να συζητάμε, να συζητάμε και να επιλύουμε τα θέματά μας με υπομονή και θέληση, διότι δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ μας».

ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ: «ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ;»

«Γνωρίζουν οι Έλληνες ότι είμαστε σε κατάσταση πολέμου;Yπάρχει ένα βασιλικό διάταγμα που είναι σε ισχύ. Γιατί να μην το ξεφορτωθούμε αυτό; Διότι η ισχύς αυτού του Νόμου χρησιμοποιείται ως κώλυμα για εκείνους, ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά. Ζούμε σε ένα βαλκανικό παράδοξο. Έχουμε συνθήκη φιλίας με την Ελλάδα και ταυτόχρονα είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Δεν βγάζει νόημα. Αυτά λύνονται εύκολα αν δεν σκεφτόμαστε μόνο τις επόμενες εκλογές αλλά και την επόμενη γενιά».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αλβανίας και Τουρκίας, δήλωσε:

«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία, ότι είμαι καλός φίλος με τον Πρόεδρο και ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις» και τόνισε πως:

«Ποτέ δεν ξεχνώ πόσοι Αλβανοί μένουν σήμερα στην Ελλάδα, συνεισφέρουν και έχουν γίνει αποδεκτοί σαν αδέρφια από τους Έλληνες».

*Να σημειώσουμε, ότι η συνέντευξη έγινε την περασμένη Πέμπτη, πριν βγει η απόφαση στα Γιάννενα για τους δυο Αλβανούς υπήκοους οι οποίοι συνελήφθησαν με προπαγανδιστικό υλικό για την αλυτρωτική Αλβανία.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top