ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ κίνηση- Πελάτες πληρώνουν και για το φαγητό που αφήνουν στο πιάτο

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αυτό που πετάς για κάποιον άλλον είναι πολυτέλεια;

​Σε μία εποχή που όλα γίνονται πολύ γρήγορα και σε υπερβολή, μία νέα τάση, η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα γερμανικά εστιατόρια, θα βάλει φρένο στα φαγητά που πετάμε.

Το μέτρο στοχεύει να μυήσει τους καταναλωτές στη λογική της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Η αρχή έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, από εστιατόρια που διαθέτουν μενού και μπουφέδες, και τα οποία αναγκάζονταν να πετάξουν τεράστιες ποσότητες φαγητού που περίσσευαν στα πιάτα των «λαίμαργων» πελατών τους.

Αν και είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσει κανείς αν τέτοιου είδους «πρόστιμα» θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες, οι υπεύθυνοι εστιατορίων που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρούν πως τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.΅

Ειδικότερα, ο Luan Guoyu υπεύθυνος του sushi bar, Yuoki, στη Στουτγάρδη, έχει ορίσει ένα ευρώ πρόστιμο για τους πελάτες που δεν καταναλώνουν όλο το φαγητό τους.

Συγκεκριμένα, όποιος παραγγέλνει το «μενού 120» και αφήνει φαγητό στο πιάτο του πληρώνει ένα ευρώ το οποίο διατίθεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

To συγκεκριμένο μενού διαρκεί 120 λεπτά και οι πελάτες μπορούν να φάνε όσο θέλουν. Η παραγγελία γίνεται μέσω iPad και επιτρέπονται μέχρι και πέντε πιάτα.

Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης, μετά τα εγκαίνια του μαγαζιού συγκεντρώθηκαν 900 εκατομμύρια ευρώ ενώ όλο και περισσότεροι πελάτες τείνουν να τρώνε «όλο τους το φαγητό».

Κατά την ίδια λογική, η αλυσίδα «Okinii» στο Ντίσελντορφ εφαρμόζει παρόμοιες πρακτικές. Τα αποφάγια από το σούσι και τη σαλάτα κοστίζουν ένα ευρώ και από τα ζεστά γεύματα δύο ευρώ ανά πιάτο.

«Πρωταθλήτρια» η Βρετανία στο πέταμα του φαγητού

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών JRC της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ποσότητα τροφίμων που πετιέται θα μπορούσε να αποφευχθεί σε ποσοστό 80%. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κύριος όγκος των αποβλήτων που θα μπορούσε να σωθεί αφορά τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ότι τα τροφικά απόβλητα φθάνουν τους 22 εκατομμύρια τόνους το χρόνο και πρωταθλήτρια από τις χώρες της ΕΕ είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η ποσότητα που πετιέται καθημερινά αντιστοιχεί σε μια κονσέρβα φασολιών ανά Βρετανό πολίτη ενώ ακολουθούν η Ολλανδία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γερμανία και η Ρουμανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top