ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ άναψε η Ευρώπη: Καταργεί την βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Τα 5 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ως τον Ιούνιο

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, με την προϋπόθεση να εκπληρωθούν τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα, τα οποία εκκρεμούν από τα συνολικά 72 της διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη φαίνεται πως κάνει το χατίρι στην Τουρκία.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Αυτή την απόφαση έλαβε σήμερα το κολέγιο των επιτρόπων και παρουσίασε πριν από λίγο ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τίμμερμανς.

sfgjtyutdy.jpg

Τα 5 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία ως τον Ιούνιο είναι τα εξής:

- τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

- να καταρτίσει επιχειρησιακή συμφωνία με την europol,

- να συμφωνήσει για δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη,

- να ψηφίσει νέα νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων,

- και να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσίας της για την τρομοκρατία

Η Τουρκία οφείλει επιπλέον να εφαρμόσει και την πολυμερή συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και να αλλάξει τα διαβατήριά της σε βιομετρικά ως το τέλος του έτους.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Τίμμερμανς χαρακτήρισε τα τελευταία 5 προαπαιτούμενα "πρόκληση" για την Τουρκία και τόνισε ότι "θα απαιτήσουν μεγάλη πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές".

Ακόμα όμως και έτσι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Τουρκία να λάβει την κατάργηση καθώς ουδείς στην ΕΕ είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις.

Επιπλέον η Κομισιόν προτείνει να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια επαναφοράς της βίζας, ώστε αν υπάρξουν παρεκτροπές η ΕΕ να επαναφέρει την υποχρέωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Τα κράτη μέλη θα διαβουλευτούν επί του ζητήματος στο πλαίσιο του Συμβουλίου τον Ιούνιο.

dtghhhhhhhhhhhhhh.jpg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταργεί τη βίζα για τους Κύπριους η Τουρκία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top