Κροατία: Επιτρέπεται η χρήση μαριχουάνας σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα

Βάσει κανονισμού του Υπουργείου Υγείας

​Την ιατρική χρήση της μαριχουάνας επέτρεψε η Κροατία, θέτοντας σε ισχύ κανονισμό του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτόν, επιτρέπεται η πώληση προϊόντων και φαρμάκων με βάση το ναρκωτικό, σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Τα φάρμακα που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (THC) - κύρια ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας - θα μπορούν πλέον να συνταγογραφούνται από γιατρούς, βάσει γνωμοδοτήσεων από πολλούς ειδικούς, σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία και το AIDS.

Η διάρκεια της συνταγής δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες και η συνταγογραφούμενη ποσότητα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 7,5 γραμμάρια.

Οι συζητήσεις για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς λόγους εντάθηκαν το 2014, μετά τη σύλληψη άνδρα από τη Ριέκα (βορειοδυτική Κροατία) που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και καλλιεργούσε κάνναβη στον κήπο του. Τότε, η αστυνομία είχε κατασχέσει 20 κιλά μαριχουάνας, με τον άνδρα να υποστηρίζει πωςτην χρησιμοποιούσε για να παράγει λάδι κάνναβης, ένα προϊόν που τον βοηθούσε να μετριάζει τα συμπτώματα της νόσου του.

Η περίπτωσή του ενθάρρυνε ενώσεις ασθενών και γιατρών να μιλήσουν δημόσια για τη χρήση για ιατρικούς σκοπούς προϊόντω�� με βάση την κάνναβη.

Το υπουργείο Υγείας δημιούργησε επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να εξετάσει το θέμα και η οποία συνέστησε την υιοθέτηση της κανονιστικής ρύθμισης που επιτρέπει την ιατρική χρήση της μαριχουάνας. Το κροατικό υπουργείο υπογράμμισε ότι 12 από τις 28 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση της μαριχουάνας για θεραπευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Στην Κροατία, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2013, η μαριχουάνα παραμένει ωστόσο παράνομη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top