ΤΡΑΓΩΔΙΑ δίχως τέλος: Στους 800 οι νεκροί στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα

Η Μεσόγειος έγινε ο υγρός τους τάφος

ΤΡΑΓΩΔΙΑ δίχως τέλος: Στους 800 οι νεκροί στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα

​Ανείπωτη είναι η τραγωδία που σημειώθηκε στη Λαμπεντούζα την περασμένη Κυριακή, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 800 νεκρούς.

«Μπορούμε να πούμε ότι 800 άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της HCR στην Ιταλία.

Εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και του ΔΟΜ κατάφεραν να πάρουν συνεντεύξεις από τους 27 επιζώντες της τραγωδίας που σημειώθηκε στις ιταλικές ακτές και οι οποίοι μεταφέρθηκαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο λιμάνι της Κατάνιας.

«Αντιπαραβάλλαμε τις μαρτυρίες, υπήρχαν λίγοι περισσότεροι από 800 άνθρωποι στο πλοίο, ανάμεσά τους παιδιά 10, 12 ετών. Υπήρχαν Σύριοι, περίπου 150 Ερυθραίοι, Σομαλοί. Είχαν αναχωρήσει το Σάββατο στις 08:00 από την Τρίπολη της Λιβύης», τόνισε η κα Σάμι, ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Φλάβιο Ντι Τζάκομο πρόσθεσε ότι «οι επιζώντες προέρχονται από το Μαλί, τη Γκάμπια, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, την Ερυθραία και το Μπανγκλαντές».

Οι μαρτυρίες των ελάχιστων επιζώντων είναι συγκλονιστικές. Όπως είπαν στις ιταλικές αρχές, το αλιευτικό που τους μετέφερε ανατράπηκε λόγω μετατόπισης βάρους, αφού ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επέβαινε σ’ αυτό μετακινήθηκε προς τη μία πλευρά του πλοίου.

Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι ανέσυρε 24 σορούς, που μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα το πρωί στη Μάλτα και προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των νεκρών που δίνουν οι επιζώντες.

Μάλιστα η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό κράτηση έναν Τυνήσιο, κι έναν Σύριο, οι οποίοι επέζησαν και σε βάρος τους υπάρχουν υποψίες ότι είναι ο πλοίαρχος κι ένα μέλος του πληρώματος του μοιραίου πλοίου.

Τη Δευτέρα άλλωστε, ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για την Μετανάστευση, ��. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη μέτρων για το μεταναστευτικό, ενώ θα συγκληθεί και έκτακτη σύνοδος κορυφής την Πέμπτη για να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top