Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία τάσσονται Μέρκελ και Ομπάμα

"Η Ρωσία δεν μπορεί να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων"

Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία τάσσονται Μέρκελ και Ομπάμα

​Προειδοποίηση στη Ρωσία ότι δεν μπορεί «να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη των όπλων» απηύθυνε σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση ο αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί «να ενθαρρύνει μια διπλωματική λύση» στην κρίση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την προηγούμενη συμφωνία για την Ουκρανία καθώς έχει στείλει περισσότερα άρματα και πυροβολικό στην περιοχή από όσα απέσυρε.

Όπως είπε ο Ομπάμα, συμφωνεί με την γερμανίδα καγκελάριο ότι οι κυρώσεις σε βάρος ��ης Ρωσίας θα πρέπει να παραμείνουν εν ισχύ και αποσαφήνισε ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, η απομόνωσή της θα ενταθεί. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν επιδιώκει να «αποδυναμώσει» τη Ρωσία με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας που έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στη σχέση των δύο χωρών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. «Δεν επιδιώκουμε την αποτυχία της Ρωσίας (...) ούτε την αποδυνάμωσή της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα προτιμήσει μια διπλωματική λύση αφού το κόστος έχει καταστεί πολύ υψηλό για τη Μόσχα. Φάνηκε όμως έτοιμος να συνεχίσει «να αυξάνει αυτό το κόστος» εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αποτύχουν.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα του να εξετάσει όλες τις δυνατότητες, στην περίπτωση που η διπλωματία δεν καταλήξει σε λύση, και -όπως είπε- η αποστολή φονικών αμυντικών όπλων στην Ουκρανία είναι μία πιθανότητα. Υπογράμμισε όμως ότι ακόμη δεν έχει λάβει την τελική απόφασή του.

Η συμμαχία μας είναι ισχυρή, παρά τις όποιες διαφωνίες, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος. Η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι εάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί διπλωματική λύση, θα εξεταστούν άλλες λύσεις, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης.

Διευκρίνισε ότι έχει ήδη εκφράσει την άποψή της για την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία -το Βερολίνο διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική-, αλλά υπογράμμισε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα παραμείνει ισχυρή ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top