Με πολώνιο δηλητηρίασαν τον Αραφάτ

Τι αναφέρει νέα ιατροδικαστική εξέταση Ελβετών ειδικών

Με πολώνιο δηλητηρίασαν τον Αραφάτ

Πολλές είναι οι πιθανότητες να δηλητηριάστηκε από ραδιενεργό πολώνιο ο Γιασέρ Αραφάτ, σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησαν Ελβετοί ειδικοί.

Όπως διαπιστώθηκε από την εξέταση στην σορό του Παλαιστίνιου ηγέτη είχε «μη αναμενόμενα υψηλά επίπεδα» πολωνίου.

Οι επιστήμονες τονίζουν, πάντως, ότι υπήρξαν σοβαρά καίριας σημασίας προβλήματα σχετικά με την έρευνά τους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονός ότι βασίστηκε σε περιορισμένα δείγματα, ορισμένα εκ των οποίων δεν είναι σαφές μέσω ποιων ατόμων έφτασαν στο εργαστήριο, καθώς ότι μεσολάβησαν οκτώ έτη μεταξύ του θανάτου του Αραφάτ και του ελέγχου.

Η χήρα του Γιασέρ Αραφάτ, Σούχα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν «ένα πραγματικό έγκλημα, μία πολιτική δολοφονία. Αποδεικνύεται επιστημονικά ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια. Έχουμε επιστημονικές αποδείξεις ότι δηλητηριάστηκε». Ωστόσο, δεν θέλησε να ρίξει ευθύνες σε συγκεκριμένες χώρες ή πρόσωπα.

Ο Αραφάτ ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής το 1996. Τον Οκτώβριο του 2004 αρρώστησε σοβαρά στο αρχηγείο του στη Ραμάλα. Δύο εβδομάδες αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε ηλικία 75 ετών. Επίσημα είχε αναφερθεί ότι απεβίωσε από εγκεφαλικό, όμως όπως σας είχαμε πει, υπήρχαν αμφιβολίες και έγινε η εκταφή της σορού, προκειμένου να γίνουν νέες εξετάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top