Πανικός στην Κύπρο μετά την απόφαση για φορολογία των καταθέσεων - Ουρές στις τράπεζες

Έχασε την πτήση ο Αναστασιάδης-Επιστρέφει εσπευσμ��να o Γ.Ομήρου

Πανικός στην Κύπρο μετά την απόφαση για φορολογία των καταθέσεων - Ουρές στις τράπεζες

​Σαν βόμβα έσκασε στην Κύπρο η απόφαση των Βρυξελλών για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο! Ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

TRAPEZA1.jpg

Με το άνοιγμα των καταστημάτων ήρθαν όμως αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη! Διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις

TRAPEZA2.jpg

Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση για τις καταθέσεις σας;

Το Eurogroup απαίτησε και πήρε τελικά κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, σε όλα ανεξαιρέτως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr, για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα γίνει αποκοπή 6,7% και για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ 9,9%. Με απλά λόγια θα επιβληθεί ένα τέλος αλληλεγγύης και σταθερότητας όπως ονομάζεται, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 6 δις ευρώ! Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων και αύξηση του εταιρικού φόρου από 10 σε 12,5%. Βεβαίως το κούρεμα των καταθέσεων, βαφτίστηκε σαν «εφάπαξ εισφορά»!!!!

Και τα Ταμεία για κούρεμα!!!

Ούτε τα ταμεία προνοίας θα γλιτώσουν το «κούρεμα» αφού, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου «τα ταμεία προνοίας είναι όπως όλοι οι άλλοι καταθέτες». Ο κος Σαρρής ομολόγησε πως ασκήθηκε έντονη πίεση ώστε τα ταμεία προνοίας, να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε μετοχές τραπεζών ή σε ομόλογα, προσθέτοντας ότι «το αποφύγαμε αυτό».

«Αν δεν γίνονταν αυτά, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε χάος» είπε ο κος Σαρρής!

Θα επιστραφούν τα λεφτά που θα «κουρευτούν»;

Τα ποσά που θα αφαιρεθούν από τις καταθέσεις θα δοθούν υπό μορφή τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα πάντα με τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου

Επιστρέφει εσπευσμένα από το Λονδίνο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου!

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου αναβάλλει το πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στο Λονδίνο και επιστρέφει εσπευσμένα στην Κύπρο απόψε, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έλαβε οποιοδήποτε μήνυμα για σύγκληση συνεδρίας είτε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, είτε και για την Ολομέλεια της Βουλής.

Έχασε την πτήση ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έφτανε κανονικά στην Κύπρο στις 2:30 αφού θα αναχωρούσε από Βρυξέλες το πρωί και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας. Εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων έχασε την πτήση και πλέον δεν προβλέπετε να φτάσει στην Κύπρο πριν τις 5 το απόγευμα, ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν.
Βίντεο mega
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top