Βουλγαρία: Ο νέος πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ

Ως έμπειρο πολιτικό και διπλωμάτη με κύρος τον παρουσίασε ο Βούλγαρος πρόεδρος

Έμπειρος πολιτικός αλλά και διπλωμάτης με κύρος ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Βουλγαρίας. Με αυτόν τον τρόπο παρουσίασε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον πρόεδρο του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει αύριο τα καθήκοντα του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα οποία επέλεξε ο κ. Πλέβνελιεφ, κατόπιν εξάντλησης όλων των συνταγματικών περιθωρίων συγκρότησης κυβέρνησης στο πλαίσιο της 41ης Βουλής, όπως υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Ο ίδιος ανήγγειλε, ότι θα διαλύσει τη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου ενώ οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 12 Μαΐου «ώστε να μην φορτίζονται με πολιτικά πάθη οι λαμπρές γιορτές του Πάσχα», κατά τα λόγια του κ. Πλέβνελιεφ.

Διπλωμάτης καριέρας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων με πρωθυπουργό τον Ιβάν Κόστοφ (1997-2001) αλλά και στην κυβέρνηση του ΓΕΡΜΠ ως το 2010, όταν ανέλαβε πρέσβης της Βουλγαρίας στο Παρίσι είναι ο Μαρίν Ράικοφ, 53 ετών, τον διορισμό του οποίου προανήγγειλαν αρκετές εφημερίδες.

Στη σύντομη «προγραμματική ομιλία» του κατά την παρουσίαση του από τον Βούλγαρο πρόεδρο, ο νεοδιορισμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, ότι η επιλογή του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Εγγύηση των έντιμων εκλογών αλλά και της συνέχειας, της συνέπειας, της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, της δημόσιας τάξης στη χώρα δίχως αποκλίσεις από τους κύριους άξονες της μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής θα
είναι τα χαρακτηριστικά της θητείας δύο με τρεις μήνες της τεχνικής κυβέρνησης, κατά τον πρόεδρο της.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποκύψει στα αιτήματα για νέο Εκλογικό κώδικα που να επιτρέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρίας στις εκλογές αλλά και στη δημόσια διοίκηση, για Μεγάλη Εθνοσυνέλευση που να αλλάξει το Σύνταγμα, για εθνικοποίηση των εταιριών που ελέγχουν το δίκτυο κατανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία (κεντρικά αιτήματα της εκστρατείας διαμαρτυρίας που συνεχίζεται στη Βουλγαρία εδώ και ένα μήνα, «σπρώχν��ντας» σε παραίτηση την προηγούμενη κυβέρνηση - σ.σ.) επισημαίνοντας, ότι η τεχνική κυβέρνηση δεν έχει συνταγματικά δικ��ιώματα να αναλαμβάνει παρόμοια βήματα. Και υπογραμμίζοντας, ότι «αφού ακούσαμε προσεκτικά τη φωνή των διαδηλωτών, τώρα ήρθε η ώρα να ακούσουμε τη φωνή και της «σιωπηλής πλειοψηφίας» του βουλγαρικού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν προβλέπονται απότομες κινήσεις, ούτε τυχοδιωκτισμοί πάσης φύσεως και στην εξωτερική πολιτική γραμμή της Βουλγαρίας, η οποία θα τηρήσει με συνέπεια τις επιλογές, που προκύπτουν από την προσήλωση της στις αξίες της δημοκρατικής Ενωμένης Ευρώπης και από τις συμμαχικές υποχρεώσεις της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ράικοφ.

Ο ίδιος τόνισε, καταλήγοντας, ότι «η Βουλγαρία διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα της να κρίνει και να εκτιμά μόνη της πια είναι τα ενεργειακά σχέδια, τα οποία ανταποκρίνονται και πια είναι εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στο εθνικό συμφέρον της χώρας», όπως είπε.

Η δήλωση αυτή κρίνεται ως σημαδιακή σήμερα, όταν η ολομέλεια της βουλγαρικής Βουλής ενέκρινε οριστικά σε δεύτερη ανάγνωση το νόμο περί της μονόπλευρης καταγγελίας της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας με την Ελλάδα και τη Ρωσία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επισημαίνουν οι Βούλγαροι σχολιαστές στις πρώτες αντιδράσεις τους.

Αύριο, Τετάρτη, 13 Μαρτίου, στις 10 το πρωί θα αναλάβει καθήκοντα η υπηρεσιακή κυβέρνηση, για τα στελέχη της οποίας ο Βούλγαρος πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες σήμερα, παρόλο που το νεοδιορισμένο υπουργικό συμβούλιο παραβρέθηκε στην τελετή της παρουσίασης του πρωθυπουργού, την οποία μετέδωσαν απευθείας τα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top