Δηλώσεις Μέρκελ για Κάτω Σαξονία: «Δεν θα υποκριθώ, η ήττα πόνεσε»

Παραιτείται ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ;

Δηλώσεις Μέρκελ για Κάτω Σαξονία: «Δεν θα υποκριθώ, η ήττα πόνεσε»

«Μαύρα μαντάτα» για την Άνγκελα Μέρκελ καθώς μετά από ένα θρίλερ προέλασης και υποχώρησης, η πλάστιγγα των εκλογών στην Κάτω Σαξονία έγειρε οριακά -με μόνο μία έδρα- στους αντιπολιτευόμενους SPD και Πράσινους και εκτόπισε τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), παρά την εκλογική τους πρωτιά.

Το κόμμα της Μέρκελ μετά από μία δεκαετία κυριαρχίας του στο κρατίδιο, πέρασε στην αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, το CDU, στην Κάτω Σαξονία ήρθε όντως πρώτο με διαφορά -πήρε το 36%. Οι σύμμαχοί τους, οι Φιλευλεύθεροι του FDP, όχι μόνο κατάφεραν να μπουν στη Βουλή του κρατιδίου αλλά μάλιστα διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας ένα 9,9%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν 32,6% και οι Πράσινοι 13,7%. Ο «κοκκινο-πράσινος συνασπισμός» καταλαμβάνει συνολικά 60 έδρες- 49 έδρες οι Σοσιαλδημοκράτες και 20 έδρες οι Πράσινοι έναντι των 54 εδρών των Χριστιανοδημοκρατών και 14 εδρών των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Οι μεγάλοι ηττημένοι των χθεσινών τοπικών εκλογών είναι η Αριστερά (Die Linke) και οι “ Πειρατές”, οι οποίοι συγκέντρωσαν μόλις 2,1% μένοντας εκτός Βουλής.

Από την πρωθυπουργία του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, φεύγει ο Χριστιανοδημοκράτης Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ για να τον διαδεχτεί ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφεν Βάιλ.

Παραιτείται ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ;

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ προσφέρθηκε να παραιτηθεί σήμερα από την προεδρία του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) την επομένη της ήττας του συνασπισμού CDU-FDP κατά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία, σύμφωνα με πηγές του κόμματος.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ, που έχει τον τιμητικό τίτλο του αντικαγκελάριου, είναι έτοιμος να παραχωρήσει τη θέση του, δήλωσε η ίδια πηγή, ενώ το συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο μπορεί να επισπευσθεί για να ορίσει νέα ηγεσία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top