Σχέδιο για εθνική συμφιλίωση ανακοίνωσε ο Άσαντ, αλλά επιτέθηκε στη Δύση

Το απορρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση

Σχέδιο για εθνική συμφιλίωση ανακοίνωσε ο Άσαντ, αλλά επιτέθηκε στη Δύση
Σχέδιο για ειρήνευση στη χώρα του παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ , ο οποίος προτείνει τη διεξαγωγή μίας συνόδου συμφιλίωσης με «εκείνους που δεν έχουν προδώσει τη Συρία», τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την χορήγηση αμνηστίας.

«Το πρώτο στάδιο μίας πολιτικής λύσης θα απαιτούσε οι γειτονικές δυνάμεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν την αντιπολίτευση, να τερματιστούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και να ελέγχονται τα σύνορα», ανέφερε στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά από αρκετούς μήνες.

Εξακολούθησε πάντως να κρατά επιθετική στάση για τους αντικαθεστωτικούς, τους οποίους κατηγόρησε ότι συνεργάζονται με ξένες δυνάμεις εναντίον της χώρας τους, «φωτογραφίζοντας» τη Δύση και τις αραβικές χώρες.

Αντιθέτως, ο Σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για την στήριξη που παρέχουν στο καθεστώς του.

Η αντιπολίτευση στη Συρία απέρριψε ήδη το ειρηνευτικό σχέδιο του Άσαντ. «Ο Άσαντ απλώς θέλησε, με την πρότασή του, να κόψει τον δρόμο προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία θα μπορούσε να προκύψει από την προσεχή αμερικανο-ρωσική σύνοδο με τον Μπραχίμι και την οποία η αντιπολίτευση δεν θα δεχτεί, εκτός αν εγκαταλείψει την εξουσία εκείνος και το καθεστώς του», δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συμμαχίας, Ουαλίντ Μπούνι.

Το σχέδιο Άσαντ απέρριψε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας για υποκρισία και υποστήριξε ότι πρότασή του δεν θα ξεγελάσει κανέναν.

«Η ομιλία του Άσαντ είναι παραπάνω από υποκριτική. Οι θάνατοι, η βία και η καταστολή που σημειώνονται στη Συρία είναι δικό του δημιούργημα. Οι κενές υποσχέσεις για μεταρρύθμιση δεν ξεγελούν κανέναν», έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.

Να εγκαταλείψει την εξουσία ώστε να υπάρξει πολιτική λύση κάλεσ�� για μία ακόμη φορά τον Άσαντ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά αν υπάρχει κάτι νέο στην ομιλία, αλλά διατηρούμε τη θέση μας ότι ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί και να επιτρέψει την πολιτική μετάβαση» δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top