Δίκη Μάτι: Ενοχή 9 και απαλλαγή 12 κατηγορούμενων ζήτησε ο εισαγγελέας

Εισηγήθηκε να απαλλαγούν από τις κατηγορίες Δούρου, Ψινάκης και Καπάκης

Ο εισαγγελέας ολοκλήρωσε την Τρίτη (20/2) την αγόρευση του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Συνολικά πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για επί μέρους πράξεις του κατηγορητηρίου 9 κατηγορούμενοι και ζήτησε απαλλαγή για 12 κατηγορούμενους.

Πρότεινε την απαλλαγή της πρωην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και πέντε ακόμα κατηγορουμένων αξιωματικών πυροσβεστικής. Επίσης ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του πρώην Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και του πρώην Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.

Δίκη για Μάτι: Η Ρένα Δούρου παραιτείται από τη βουλευτική της ασυλία

Πρότεινε την ενοχή ενός πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Χαράλαμπου Χιώνη. Ζήτησε ενοχή για τον πρώην Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς σε ότι αφορά την «εσφαλμένη ενημέρωση» που παρείχε μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου. Ο εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του κατοίκου της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά για να κάψει κλαδιά, όμως τελικά κατέκαψε την Ανατολική Αττική.

Αναλυτικότερα, ο Εισαγγελέας είπε: 

«Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιουσε έγκαιρα..Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες .Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτοτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές. 

Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα  έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δημαρχοι και τοπική  αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά. 

Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν .Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα  μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικα στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ο,τι μπορείτε,σώστε ό,τι σώζεται  ...Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες». 

Μάτι: «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας - Πρότεινε την ενοχή τεσσάρων ατόμων

Μάτι: Όσα είπε ο εισαγγελέας για τον Χαράλαμπο Χιώνη 

«Οι κατηγορίες για Χιώνη ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο αποδείχθηκαν.

Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος.

Καθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν . Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας. 

Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιουσε έγκαιρα.Αν οι επίγειοι επικεφαλείς τους ενημέρωναν έγκαιρα .Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες.Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο.  Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Μάτι: Πρόταση ενοχής για τον Ευάγγελο Μπουρνούς

Πιο κάτω ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Ευάγγελου Μπουρνούς.

«Αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα.

Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Νομίζω ότι αυτό το σκέλος αποδείχθηκε».

Μάτι: Ο εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

«Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16.20. Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε, γιατί οι αποδείξεις που προσκόμισε είναι ανώνυμες. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς. Ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε τη φωτιά», είπε συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top