Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός προσαρμογής για τα παιδιά

Πλησιάζει η μέρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς

Επιστροφή Στα Σχολεία: Πώς Να Προετοιμάσετε Τα Παιδιά Σας

Στις 11 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς και χιλιάδες μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία μετά από τη ραστώνη των τρίμηνων διακοπών. Μαζί θα επιστρέψει το πρωινό ξύπνημα, η καθημερινή μελέτη και το απαιτητικό πρόγραμμα του σχολείου

Πρόληψη ατυχημάτων στα σχολεία - Τα SOS για γονείς και εκπαιδευτικούς

Κι επειδή κάθε αρχή και δύσκολη, η στήλη Family & Tech που διατηρεί η Julie Jargon στην Wall Street Journal, προτείνει έναν οδικό χάρτη, ώστε η μετάβαση στη σχολική ρουτίνα να γίνει ομαλά τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους γονείς. 

Αλλάξτε σταδιακά την ώρα του ύπνου

Το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά να κοιμούνται αρκετές ώρες. Έτσι μετά από τα… «ξενύχτια» των καλοκαιρινών διακοπών αρχίστε να αλλάζετε τις ώρες ύπνου κατά 20 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα, ώσπου τα παιδιά να πηγαίνουν και πάλι για ύπνο μια λογική ώρα για την ηλικία τους. 

Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία: Πρόωρη αποχώρηση και στις 14:55 για τους μαθητές

Οι έφηβοι χρειάζονται περίπου εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται ακόμα περισσότερες.

Καλό είναι επίσης να κρατάτε τις συσκευές έξω από τα υπνοδωμάτιά τους, ώστε να μην ξυπνούν μέσα στη νύχτα και να κοιτάζουν το κινητό τους και να τους αγοράσετε ένα ξυπνητήρι. 

Ορίστε στόχους χρήσης οθόνης

Στην προσαρμογή στη χειμερινή καθημερινότητα θα παίξει σημαντικό ρόλο και μια συμφωνία για τη χρήση οθονών 

Η Jacqueline Nesi, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Brown, η οποία μελετά τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους προτείνει να μιλήσετε στα παιδιά για το τι θέλουν να πετύχουν τη νέα σχολική χρονιά. 

Εάν τα παιδιά θέλουν να τα πηγαίνουν καλά ακαδημαϊκά ή να διαπρέψουν στον αθλητισμό, πλαισιώστε τη συζήτηση για την οθόνη με αυτόν τον τρόπο, ώστε να καταλάβουν ότι η μείωση του ψυχαγωγικού χρόνου χρήσης οθόνης θα καθορίσει την επιτυχία τους.

Η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει πόσο χρόνο και ποια ώρα της ημέρας θα αφιερώνουν σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή διαδικτυακές δραστηριότητες τα παιδιά. 

Μειώστε σιγά σιγά τον χρόνο οθόνης

Επόμενο βήμα είναι η σταδιακή μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη κάθε μέρα. 

Δημιουργήστε κατάλληλο περιβάλλον

Εάν τα παιδιά γνωρίζουν ότι αποσπώνται εύκολα από το TikTok ενώ κάνουν την εργασία τους, μπορούν να αφήσουν το τηλέφωνό τους σε άλλο δωμάτιο, να θέσουν σε παύση τις ειδοποιήσεις της εφαρμογής, να θέσουν χρονικά όρια για την εφαρμογή ή να βάλουν το τηλέφωνό τους στη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» κατά τις ώρες μελέτης.

Αλλάξτε το είδος του χρόνου οθόνης

Αρκετά παιδιά μπορεί να τα βοηθήσει η αλλαγή του περιεχομένου που βλέπουν στις φορητές συσκευές τους. 

Η Nicole Rawson, ιδρύτρια του Screen Time Clinic, ενός δικτύου προπονητών ψηφιακής υγείας, προτείνει να ανταλλάξουμε μέρος του χρόνου που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό με την παρακολούθηση ταινιών σε μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης, ως έναν τρόπο εκπαίδευσης του εγκεφάλου των παιδιών για τους πιο αργούς ρυθμούς του σχολείου.

Ξεκαθαρίστε τη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Καλό θα ήταν κι ένα ξεσκαρτάρισμα στις ροές των social media, ώστε τα άτομα που ακολουθούν τα παιδιά ή το περιεχόμενο που παρακολουθούν, να μην τους προκαλεί πρόσθετο στρες. 

Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα

Το πρόγραμμα λειτουργεί πάντα θετικά για τα παιδιά μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Μπορείτε να τους προτείνεται δραστηριότητες στις οποίες θα αφιερώνουν καθημερινά από 30 έως 50 λεπτά και δε θα σχετίζονται με οθόνες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top