Νέα Αγχίαλος: Σεισμό προκάλεσε η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Πού εντοπίστηκε το επίκεντρό του

Σεισμό προκάλεσε μία από τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο που σημειώθηκε στις 27 Ιουλίου, μετά από φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή. 

Νέα Αγχίαλος: Πώς φτάσαμε στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό μεγέθους 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έκρηξη καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.

Νέα Αγχίαλος: Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης on air 

Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση μόλις 22 χλμ. και ο πιο μακρινός σε απόσταση 112 χλμ. 

Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίστηκε στην περιοχή της έκρηξης. 

Νέα Αγχίαλος: Τα πρώτα ευρήματα της ΕΔΕ

Την ίδια ώρα, όλοκληρώθηκε χθες ο γύρος των καταθέσεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. 

Ν. Αγχίαλος: Θέμα χρόνου η επίδοση του πορίσματος της ΕΔΕ στον Δένδια   

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕ επιβεβαιώνει ότι όλοι οι κανόνες είχαν τηρηθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα πρωτόκολλα, ενώ ήδη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει την αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων με προτεραιότητα την επικαιροποίηση της πυρασφάλειάς τους. 

To πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο δείχνει ότι τα πυρομαχικά ήταν εκτεθειμένα στο θερμικό φορτίο της φωτιάς

To πόρισμα της ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο δείχνει ότι τα πυρομαχικά ήταν εκτεθειμένα στο θερμικό φορτίο της φωτιάς

Σύμφωνα με την Καθημερινή προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα, που επιβεβαιώνουν ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες αέρος – εδάφους γενικής χρήσης, που βρίσκονται πρόχειρα αποθηκευμένες στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της φωτιάς. 

Νέα Αγχίαλος: Απαλλάχθηκε από τα καθηκοντά του ο διοικητής της 111 ΠΜ

Αναφέρονται, επίσης, παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, όχι όμως στο σημείο όπου έγιναν εκρήξεις.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει διατάξει την αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει διατάξει την αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των στρατοπέδων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης του στρατοπέδου και της περιμέτρου.

Τέλος, από τις καταθέσεις προκύπτει ότι η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top