Διασώστης του ΕΚΑΒ δείχνει πώς δίνουμε πρώτες βοήθειες για θερμοπληξία

Τα σημεία - «κλειδιά» στο σώμα για να ρίξουμε τη θερμοκρασία

Ο καύσωνας «σαρώνει» τη χώρα προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στους πολίτες. Πολλές επιχειρήσεις αναστέλλουν τις υπηρεσίες delivery κατά τις μεσημεριανές ώρες με σκοπό να προφυλάξουν τους εργαζομένους από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ οι παραλίες γεμίζουν ήδη από νωρίς το πρωί. 

«Καμπανάκι» για την Τετάρτη: «Η πιο επικίνδυνη μέρα λόγω του καυτού λίβα»

Τα περιστατικά θερμοπληξίας έχουν φτάσει τα 108 σε διάστημα μιας εβδομάδας λόγω του παρατεταμένου καύσωνα με αποτέλεσμα να γίνεται απαραίτητη η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών σε συνάνθρωπό μας που θα έχει ανάγκη. Μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, 70 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Αττικής με συμπτώματα θερμοπληξίας.  

Πώς αντιμετωπίζουμε την εξάντληση από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή και διασώστη του ΕΚΑΒ, Ηλία Ξένο, υπάρχουν δύο καταστάσεις που εγείρουν ανησυχία. Η πρώτη που είναι η εξάντληση από τη ζέστη (πριν από τη θερμοπληξία) κατά την οποία ο ασθενής νιώθει πονοκέφαλο και ναυτία, έχει κράμπες και το δέρμα του είναι δροσερό και ιδρωμένο μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Ευαγγελισμός: Νεκρή γυναίκα από θερμοπληξία λόγω καύσωνα

Σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνουμε τον άνθρωπο από τον ήλιο, τον βάζουμε να καθίσει στη σκιά, αν χρειαστεί ανοίγουμε λίγο τα ρούχα του και αν είναι σε θέση να καταναλώσει υγρά, του δίνουμε άφθονο νερό. 

Πώς αντιμετωπίζουμε τη θερμοπληξία

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, ο ασθενής παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με τα παραπάνω, ωστόσο το δέρμα του είναι ζεστό, στεγνό και κόκκινο. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι να ρίξουμε τη θερμοκρασία του ασθενούς. Αν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο (ιδανικά με κλιματισμό) τον βάζουμε να ξαπλώσει και του τοποθετούμε ένα σεντόνι που πρώτα το έχουμε βρέξει με δροσερό νερό. 

Αν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, τον βάζουμε κάτω από σκιά, βάζουμε ένα βρεγμένο ύφασμα ή ξηρό πάγο και τα τοποθετούμε σε σημεία όπου περνούν μεγάλα αγγεία. Αυτά τα σημεία - κλειδιά είναι πίσω από τον αυχένα, κάτω από τις μασχάλες και στις μηροβουβωνικές πτυχές. 

Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του, ελέγχουμε αν αναπνέει, καλούμε άμεσα σε βοήθεια και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top