«Γρίπη της καμήλας»: Καμία ανησυχία λέει το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας

Ποια είναι τα συμπτώματα της «γρίπης της καμήλας»

Πόσο Κινδυνεύουμε Από Τη Γρίπη Της Καμήλας

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν σε υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη, για μια πιθανή εισβολή της νόσου MERS, με ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η νόσος MERS, έλαβε την ονομασία της από τα αρχικά Middle East Respiratory Syndrome (Αναπνευστικό Σύνδρομο Της Μέσης Ανατολής), ενώ είναι γνωστή και με τον όρο «γρίπη της καμήλας».

Με αφορμή το Μουντιάλ στο Κατάρ, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εστιάζουν στον κίνδυνο, οπαδοί του ποδοσφαίρου που ταξίδεψαν στην Αραβική Χερσόνησο, προκειμένου να δουν από κοντά τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, να επιστρέψουν φέρνοντας στο «σπίτι» τη «γρίπη της καμήλας».

Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Και περιστατικά οστρακιάς σε παιδιά

«Εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ γνωστοποιούμε ότι σχετικώς με τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη συνεδεόμενους με τη νόσο MERS και την επωνυμία που της προσδόθηκε ως “γρίπη της καμήλας” δεν ευσταθούν

Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης, οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μονο δεν ευσταθεί, αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους της Μέσης Ανατολής και τους εκδρομείς/επισκέπτες των χωρών αυτών. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει η ανακοίνωση του Παρατηρητήριου.

Τζανάκης: «Ένας στους τρεις ήδη νοσεί από γρίπη ή RSV»

Ποια είναι τα συμπτώματα της «γρίπης της καμήλας»

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για ένα είδος κορωνοϊού, που απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες όσον αφορά στην πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

γρίπη της καμήλας

(φωτ αρχείου unsplash)

Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται  τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος».

Γρίπη: «Έρχεται μεγάλο κύμα το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος»

Η «γρίπη της καμήλας» οδηγεί στον θάνατο 1 στους 3

Στη «γρίπη της καμήλας», αναφέρθηκε με δηλώσεις της στο Mega και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ξεκαθαρίζοντας δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα. 

«Επιστημονικά είναι η νόσος της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα είναι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Η νόσος αυτή είναι γνωστή από το 2012. Κάπου 2.600 περιστατικά διαχειρίζονται παγκοσμίως από το 2012 και μετά. Εμείς δεν έχουμε κίνδυνο. Οι Βρετανοί ανησύχησαν γιατί είχαν πάει πολλοί από αυτούς να παρακολουθήσουν τους αγώνες», είπε.

Παγώνη: Ανησυχία για τον «ιό της καμήλας» - Σκοτώνει 1 στους 3 που κολλάνε

Όπως πρόσθεσε, η «γρίπη της καμήλας» δεν είναι τόσο μεταδοτική, όσο ο κορωνοϊός ή  γρίπη Η1Ν1, ωστόσο, προκαλεί μεγάλη θνητότητα

«Προκαλεί πολλούς θανάτους… 1 στους 3», ανέφερε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top