Δε χωρούσαν στην αίθουσα και διεκόπη η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι

Από τα παράθυρα μιλούσαν οι δικηγόροι - Εικόνες ντροπής

Δε χωρούσαν στην αίθουσα και διεκόπη η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε μια πολύ μικρή αίθουσα στο κτίριο εννέα της πρώην σχολής Ευελπίδων άρχισε και διεκόπη σχεδόν αμέσως για τις 7 Νοεμβρίου η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Οι περισσότεροι από 200 συγγενείς θυμάτων ήταν αδύνατον να χωρέσουν στην αίθουσα φωνάζοντας «ντροπή». Ακόμα και δικηγόροι που δεν κατάφεραν να μπουν στο ακροατήριο παρακολουθούσαν τη διαδικασία από τα παράθυρα.

Η δίκη διεκόπη για να αναζητηθεί μεγαλύτερη αίθουσα. Θα καλούνται ανά 50 τα θύματα και οι συγγενείς θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσει ουσιαστικά η δίκη.

Μάτι: Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για ένταξη στο σχέδιο πόλης

Οι συνθήκες προκάλεσαν οργή καθώς η ημερομηνία ήταν γνωστή από καιρό αλλά μεγαλύτερη αίθουσα δεν βρέθηκε όπως δεν εισακούστηκε το αίτημα να παραχωρηθεί η αίθουσα τελετών του εφετείου όπου γίνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Για την τραγωδία στο Μάτι θα δικαστούν 21 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για υπεύθυνους τότε υπηρεσιών και φορέων για ευθύνες που τους καταλογίζονται σε όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές.

δικη φωτια ματι

Πανό για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι - Eurokinissi (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Στο εδώλιο θα καθίσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο ιδιώτης που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Οι κατηγορούμενοι ανά περίπτωση θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως.

Τραγωδία στο Μάτι: Πέρασαν 4 χρόνια - Συγκλονιστικό αδημοσίευτο υλικό

Στο δικαστήριο θα προσέλθουν σήμερα και τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, οι άνθρωποι που οικείοι τους χάθηκαν με μαρτυρικό θάνατο, που τραυματίστηκαν σοβαρά οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους, κάποιοι από αυτούς με σοβαρά προβλήματα από τα εγκαύματα που υπέστησαν.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε πολύμηνη ανάκριση με το πέρας της οποίας ο Ανακριτής ζήτησε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Η θέση του, υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με βούλευμα που εξέδωσαν.

Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα.

Οι εφέτες απάλλαξαν τρεις κατηγορούμενους από την Αστυνομία που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειες τους.

Πυρκαγιά στο Μάτι: Σε δίκη παραπέμπονται 21 από τους 24 κατηγορούμενους

Οι υπόλογοι είναι αντιμέτωποι με ένα κατηγορητήριο, το οποίο, με βάση τις αρμοδιότητες που είχαν κατά τον επίμαχο χρόνο, καταλογίζει ανετοιμότητα, λάθος εκτιμήσεις για τον κίνδυνο της κατάστασης, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου για την αντιμετώπιση της φωτιάς κατά την έναρξη της, καθυστερημένη κινητοποίηση τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

Σωρεία στοιχείων που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια της ανάκρισης και θα μελετηθούν από το δικαστήριο, εμφανίζουν μία εικόνα χάους και σύγχυσης που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες μεταξύ των υπηρεσιών που είχαν αρμοδιότητα να συντονίσουν την κατάσταση ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς.

Τα πρόσωπα της δίκης και η «στέγαση» της

Η δίκη με τους 21 κατηγορούμενους, αφορά 102 θύματα ανθρωποκτονίας από αμέλεια και 32 εγκαυματίες θύματα σωματικής βλάβης από αμέλεια. Μάρτυρες κατηγορίας έχουν κληθεί 213 πρόσωπα, ενώ δεκάδες θα είναι και οι μάρτυρες που θα κληθούν από τους κατηγορούμενους να τους υπερασπιστούν.

Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι συνήγοροι των θυμάτων όσο και των κατηγορουμένων αλλά και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την εκδίκαση της υπόθεσης. Απαιτείται δε, και χώρος για την δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων και άλλο υλικό που καταλαμβάνουν ένα δωμάτιο.

Μάτι: Ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Ματθαιόπουλου

Για τη «στέγαση» της δίκης απορρίφθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρόταση της νέας Διοίκησης του Πρωτοδικείου προκειμένου να διατεθεί η αίθουσα Τελετών του Εφετείου καθώς το εγχείρημα κρίθηκε «δυσχερές», λόγω της διεξαγωγής εκεί της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Έτσι παραχωρήθηκε μία αίθουσα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτίριο 9 αίθουσα 12) για την έναρξη της δίκης, ιδιαίτερα μικρή για τα δεδομένα της υπόθεσης.

«Θα ληφθεί πρόνοια για την κατά το δυνατόν διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παραγόντων της δίκης στην ανωτέρω αίθουσα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Τριμελούς Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Χριστόφορος Λινός, ο οποίος ενημερώνει ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου θα γίνουν «στην αίθουσα 3 του κτιρίου 13 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, η οποία εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει διαρρυθμισθεί καταλλήλως, με την προσθήκη επιπλέον εδράνων για τους συνηγόρους, θέσεων για τους μάρτυρες, καθώς και μικροφώνων».

Φωτιές Ελλάδα: « Αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο θα καταλάβαινες»

Παράλληλα το Πρωτοδικείο θα έχει ήδη σήμερα τοποθετήσει τη δικογραφία σε χώρο παρακείμενο της αίθουσας του κτιρίου 13, όπου θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες η δίκη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top