Η άλλη Πρέβεζα: Η Νικόπολη, το κέντρο, το λιμάνι, και τα... δελφίνια

Όσα πρέπει να δεις και να κάνεις με το που φτάσεις στο «νησί» της Ηπείρου

Πληθωρική, με διάθεση τουριστικής πρωταγωνίστριας, με ένδοξο παρελθόν και ηχηρό παρόν. Η Πρέβεζα έχει τον τρόπο της να σε κερδίζει. Να σε σαγηνεύει με την αρχιτεκτονική, τα χρώματα, την παραδοσιακή της κουζίνα, τα αρώματα, τις γεύσεις της, το αίσθημα φιλοξενίας και αγάπης για τον τόπο τους των ανθρώπων της. Με νησιωτική αύρα και ρομαντική διάθεση, η πόλη που απέχει 4 ώρες οδικώς από την Αθήνα φλερτάρει έντονα με τις καλοκαιρινές σου διακοπές ή ακόμα και με εκείνες τις ημέρες που παίρνεις off στις αρχές του Φθινοπώρου. 

Κόνιτσα: Το ευλογημένο μέρος της Ηπείρου - Θα σε πείσει να πάρεις τα βουνά

Το πρώτο «Καλώς ήρθατε»

Το μεγάλο λιμάνι της Ηπείρου, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι αλλά και όσοι είχαν την τύχη να το επισκεφτούν, διεγείρει τους γεμάτο περιέργεια και όρεξη για εξερεύνηση αμφιβληστροειδείς σου από την στιγμή που θα φτάσεις στην είσοδο της. Αν και μπορείς να την διασχίσεις εύκολα με το αυτοκίνητο, σου προτείνω να αφήσεις το μεταφορικό σου όχημα στην αρχή του λιμανιού, να φορέσεις τα αθλητικά ή τα παπούτσια που σε χαλαρώνουν - γιατί με τα σωστά παπούτσια πας παντού - και να το περπατήσεις. Ο πεζόδρομος κατά μήκος της θάλασσας σε (προσ)καλεί, η θαλασσινή αύρα σε ελκύει, ο καιρός είναι πάντα σύμμαχος σου στην Πρέβεζα, το ρεύμα που διαταράσει αρμονικά τη γαλήνη της θάλασσας, τα αρώματα από τις παραδοσιακές ταβέρνες σε καλούν να χορέψεις στην θερινή τους δίνη. Να χαλαρώσεις και να απολαύσεις. Εξάλλου, αυτό είναι και το νόημα των διακοπών. Να χαμηλώνεις για λίγο τις ταχύτητες σου, να ζεις περισσότερο το εδώ και τώρα και φυσικά... να βγάζεις φωτογραφίες με ελκυστικό background. Το λιμάνι της Πρέβεζας σου τα προσφέρει όλα.

Στην αφετηρία του, στα δεξιά, όπως προχωράς προς το κέντρο, θα δεις το άγαλμα του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης, Οδυσσέα Ανδρούτσου, ο οποίος γεννήθηκε στο "νησί" της Ηπείρου και με τη συμμετοχή του στην Ελληνική Επανάσταση γέμισε με τόλμη και εμπειρία τις σελίδες της Ιστορίας. Όσο προχωράς, δεν γίνεται να μην κάνεις μία στάση στην Άκτια Γοργόνα. Θα την αναγνωρίσεις από την επιβλητικότητα της και τα μυθοπλαστικά μοτίβα του σπουδαίου Πέτρου Θέμελη. Το αριστερό της χέρι δείχνει την νίκη, ενώ με το δεξί κρατά την πλώρη του πλοίου. 

Το κέντρο της Πρέβεζας στο... Κέντρο

Η Πρέβεζα είναι η ιδανική πόλη για όσους αγαπούν το περπάτημα. Η παλιά πόλη συναντά την νέα σε δρομάκια που διασχίσεις με χαλαρή διάθεση και - φυσικά - φλατ παπούτσια. Κοίταξε γύρω σου. Με κάθε σου βήμα εισπνέεις μία σταγόνα ιστορίας και εκπνέεις μία δόση βιωματικής μάθησης. Η παλιά πόλη είναι πανέμορφη, γραφική και κρύβει θησαυρούς, με πλουσιότερο, ίσως, το Σαϊτάν Παζάρ, το Παζάρι που καθιερώθηκε επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα, πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σε έκταση και σπουδαιότητα σοκάκι που συναντά κανείς στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας. Κάπου εκεί θα βρεις και το σπίτι του Κώστα Καρυωτάκη, του ποιητή που προχώρησε την νεοελληνική ποίηση ένα βήμα παρακάτω. Εκεί έζησε τις τελευταίες 33 του ημέρες εν ζωή, μιας και στην συνέχεια αυτοκτόνησε. 

Υπάρχει ένα ακόμα σημείο που δεν πρέπει να παραλείψεις στην βόλτα σου. Τον Ενετικό Πύργο του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας και της βενετοκρατούμενης περιόδου της πόλης. Εκεί, θα τραβήξεις τις απαραίτητες φωτογραφίες και θα δώσεις ιστορικό χρώμα στην περατζάδα σου. 

Η απαραίτητη συνάντηση με την... Ιστορία

Η Πρέβεζα έχει γεμίσει τις δικές της σελίδες στο βιβλίο της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας. Μία στάση στο υπερσύγχρονο, άριστο αρχιτεκτονικά και πληρέστατο σε πληροφορίες και χρονικά στοιχεία, Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα το παρελθόν του τόπου και να καταλάβεις την σπουδαία αξία του παρόντος του. Η παρουσία των Ρωμαϊκών στοιχείων είναι έκδηλη. Από τα σπάνια κειμήλια, τα μικρά αγάλματα έως τον πίνακα πληροφοριών που μας υπενθυμίζει ότι στο Άκτιο έγινε η πιο αποφασιστική ναυμαχία για το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Απέναντι από το επιβλητικό Μουσείο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος, ο οποίος είναι πραγματικά καθηλωτικός, καθώς πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Όσο ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια, προετοιμάσου στο τέλος του δρόμου να αντικρίσεις τα τείχη της πόλης, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Νυμφαίο, το Μνημείο του Αυγούστου, το Ρωμαϊκό Ωδείο, την Έπαυλη του Μάνιου Αντωνίνου με τα καταπληκτικά ψηφιδωτά και μία πανοραμική θέα της νέας πόλης. 

Παρέα με τα δελφίνια 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις σε κάθε πόλη που επισκέπτεσαι. Υπάρχουν, όμως, και εκείνα τα ξεχωριστά που αναβαθμίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία και φορτίζουν τον κόσμο των αναμνήσεών σου. Πώς θα σου φαινόταν να βρεθείς ανάμεσα σε δελφίνια μέσα στα νερά του Αμβρακικού; 

Για να το κάνεις, θα πρέπει να είσαι στην παραλία της Πρέβεζας σχετικά νωρίς, 9 το πρωί ακριβώς, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Εκεί θα αντικρίσεις το καΐκι του κυρ Γιάννη. Σε περιμένει. Και σε προσκαλεί σε μία χορταστική εκδρομή. 

Μόλις βρεις την θέση σου - σου προτείνω μπροστά στην πλώρη για λιγότερη ναυτία και περισσότερη πανοραμική θέα - το ταξίδι ξεκινά. Μαζί του και η ξενάγηση, η οποία περιλαμβάνει τα οικολογικά και ιστορικά στοιχεία του οικοσυστήματος του Αμβρακικού κόλπου, τους διαφορετικούς - καινοτόμους και πρακτικούς - τρόπους ψαρέματος, αλλά και αρκετά δελφίνια - ναι, καλά διάβασες - τα οποία ξεπροβάλλουν γύρω από το καΐκι, άρα και από σένα.

Για να τα δεις, όμως, δίπλα σου χρειάζεται λίγη δουλειά. Στα δελφίνια αρέσει η μουσική και ειδικότερα η όπερα. Δεν είναι τυχαίο ότι καθολη τη διάρκεια της διαδρομής στα μεγάφωνα ακούς Μάριο Φραγκούλη, Andrea Bocelli, Ιταλούς τενόρους. Εκτός, όμως, από μουσικόφιλα, τα δελφίνια αγαπούν και το χειροκρότημα. Παλαμάκια ρυθμικά και γενναίες δόσεις σφυρίγματος αρκούν για να αρχίσουν τα δελφίνια το δικό τους χορευτικό σόου. Να έχεις το κινητό ή την φωτογραφική σου ανά χείρας. Μόνο έτσι θα πετύχεις το κλικ - και τα δελφίνια. 

Τα δελφίνια φεύγουν, οι βουτιές έρχονται. Το καΐκι δένει στην παραλία της Παναγίας προς Βόνιτσα ή στην Κορωνησία. Φόρα το μαγιό, άπλωσε το αντηλιακό σου - γιατί ο ήλιος καίει - και απόλαυσε τα αναζωογονητικά νερά της περιοχής. Πριν επιστρέψεις στο καΐκι, ίσως η μύτη σου αρχίσει να οσφρίζεται τηγανιτές γαρίδες Αμβρακικού - πάντα φρέσκιες -, μύδια αχνιστά, γαύρο τηγανητό της στιγμής, σαρδελίτσες και νότες λεμονιού. Η όρεξη σου δεν σού δημιουργεί παραισθήσεις. Όλα αυτά θα τα βρεις πάνω στο καΐκι μετά τη βουτιά για να τα απολύσεις στο δρόμο της επιστροφής. Όλα σπιτικά, όλα νόστιμα. 

Birdwatching Time

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουμε όλοι εθιστεί στο binge-watching, όμως, το να βλέπεις την ζωή και τη δράση των μελών ενός οικοσυστήματος έχει άλλη αξία. Η λιμνοθάλασσα Μπογονίτσα θεωρείται για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικός οικότοπος και προστατεύεται, μεταξύ άλλων, από το δίκτυο Natura.

Σε αυτή την περιοχή, οι αμφιβληστροειδείς σου διεγείρονται από τη θέα 300 διαφορετικών ειδών πουλιών. Και αν αυτός ο αριθμός δεν σε εντυπωσιάζει, σκέψου ότι στην Ελλάδα συνολικά μπορούμε να δούμε μέχρι 400. Ανάμεσα στα 300 είδη πτηνών, ξεχωρίζει ο ξακουστός αργυροπελεκάνος, ο οποίος θεωρείται απειλούμενο και προστατευόμενο είδος.

Τα κλασικά

Δεν μπορείς να πάρεις το δρόμο της επιστροφής χωρίς να κάνεις μπάνιο. Εξάλλου, η πόλη του Καρυωτάκη έχει παραλίες που σε κερδίζουν πριν καν βουτήξεις μέσα. Πιο γνωστή το Μονολίθι, η οποία τις δύο προηγούμενες χρονιές κατέκτησε μία θέση ανάμεσα στις ασφαλέστερες της Ευρώπης. Η αμμουδιά της χρυσαφένια και η έκταση της μεγαλύτερη των 22 χιλιομέτρων. 

Κανάλι
Σε (προσ)καλεί να συντονιστείς με το υδάτινο στοιχείο του. Να νιώσεις την αύρα και να χαθείς στα 4 χιλιόμετρα συνεχούς αμμουδιάς που εκτείνονται κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια σου. Η παραλία διαθέτει ντουζιέρες, τουαλέτες και καμπίνες σε διάφορα σημεία της, ενώ στην περιοχή θα βρεις καφέ-μπαρ, εστιατόρια και ό,τι λαχταρήσει ο ουρανίσκος σου.

Κυανή Ακτή
Πλαισιωμένη από ένα δασάκι με ευκάλυπτους, η Κυανή Ακτή βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από το κέντρο της Πρέβεζας. Η ισπανική της διάθεση είναι διάχυτη παντού. Τα νερά της ρηχά και ζεστά και η αμμουδιά της απαλή. Εξάλλου, το καλοκαίρι δεν θες τίποτα να σε κουράζει και ταλαιπωρεί. 

Το ταξίδι στην Πρέβεζα είναι πάντοντε απολαυστικό. Και έχει κάτι καινούριο να σου δώσει. Γιατί, οι άνθρωποι της την φροντίζουν και την πλουτίζουν. Με δράσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα, καινοτομίες, συμπράξεις. Αν κάθε τόπος είναι οι άνθρωποι του, τότε το λιμάνι της Ηπείρου είναι πραγματικά σπουδαίο.  

*Κείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Κοντομήτρος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top