Κορωνοϊός: Πότε και σε ποιους θα γίνει τέταρτη δόση εμβολίου

Τι απαντά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (17/3)

Στο προσκήνιο έρχεται η συζήτηση για τέταρτη δόση εμβολίου μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος μίλησε στο MEGA, «τρεις με τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση, έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο».

Κορωνοϊός - χάρτης ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Ελλάδα

Όπως είπε, «τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε. Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της Όμικρον, την Όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων. Δε νομίζω ότι θα πάμε σε κλασικό πέμπτο κύμα, για πολλούς λόγους, αρχικά λόγω αύξησης θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή αλλα όχι με τον ιδανικό τρόπο. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάνε να εμβολιαστούν».

Ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η φράση «ατομική ευθύνη» δεν πρέπει να θεωρείται ανέκδοτο και τόνισε για ακόμα μια φορά ότι όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. 

Αναφερόμενος στην τέταρτη δόση, είπε ότι θα γίνει σε όλους. «Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23.621 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.847 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354. To 90.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 228 (64.41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (35.59%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top