Κορωνοϊός: Στο 99% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Πάνω από 900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία πιέζονται δραματικά από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Όπως τόνισε η η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Σκάι, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) η κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει αγγίξει το 99%, ενώ στην επικράτεια αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 93%.

Στην Αττική, σύμφωνα με την ίδια, η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 88%.

Σκληρό πρέσινγκ στους ανεμβολίαστους με το βλέμμα στα Χριστούγεννα

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα για να πάμε μπροστά, δεν μπορούμε να λέμε κάθε τρεις και λίγο να προστίθενται νέα μέτρα», σημείωσε.

Όπως εξήγησε η κυρία Παγώνη, είναι σημαντικό να γίνει η τρίτη δόση ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών, καθώς «μετά το εξάμηνο μειώνεται η αντίσταση στον ιό και εάν δεν γίνει η τρίτη δόση, τα άτομα αυτά δεν θα έχουν άμυνα και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό με κίνδυνο να φτάσουν ως τις ΜΕΘ».

Έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 900.000 πολίτες

7.805 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Αύξηση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, μετά την λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται νέα ώθηση τις επόμενες μέρες.

Τρίτη δόση: «Ναι» του FDA για χορήγηση σε όλους τους ενήλικες

Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000.

Ειδικά η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Κορωνοϊός: 7.805 νέα κρούσματα σήμερα - 91 νεκροί και 575 διασωληνωμένοι

Καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πάνω από 900.000 πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top