Πρόβλεψη για κορύφωση της πανδημίας στις αρχές Δεκεμβρίου

Το καλό και το κακό σενάριο του Νίκου Τζανάκη

Κορύφωση του κύματος κορωνοϊού τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου προβλέπει το μοντέλο που επεξεργάζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Κορωνοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις για 9.000–11.000 κρούσματα τέλη Νοεμβρίου

Όπως είπε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ, έχουν τεθεί σε επεξεργασία δύο σενάρια, ένα καλό κι ένα πιο δύσκολο, με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει το καλό.

«Το καλό σενάριο δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200- 300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Υπολογίζουμε ότι στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δηλαδή των θανάτων και των διασωληνώσεων», εξήγησε ο κ. Τζανάκης. 

Εφιαλτική πρόβλεψη: «Το επόμενο τρίμηνο θα νοσήσουν 1 εκατ. ανεμβολίαστοι»

Το κακό σενάριο προβλέπει ότι η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000- 9.000 κρούσματα και με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους. 

Ειδικά για τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό, ο καθηγητής τόνισε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για τον τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ίσως να είναι μια συντηρητική εκτίμηση. «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι έως τώρα κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες επιβεβαιώθηκαν 8.129 νέα κρούσματα στη χώρα και 80 θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο, ενώ ήδη πιο αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί για τους ανεμβολίαστους από τις 6 Νοεμβρίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top