Νέα Μέτρα: Οδηγός για τους ανεμβολίαστους - Πού και πότε θα κάνουν rapid

Όλα τα μέτρα που ισχύουν από αύριο 13/9 για τους μη εμβολιασμένους

Το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Γύγου σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για του μη εμβολιασμένους από αύριο/ Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (12/09/21)

Αύριο, 13 Σεπτεμβρίου, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα για όσους δεν εχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας από τις 24/8. 

Κορωνοϊός: 1.319 τα σημερινά κρούσματα - 28 θάνατοι, 378 διασωληνωμένοι

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτικότητα διενέργειας 2 rapid test για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με δικά τους έξοδα. Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.

Σημειώνεται πως όλα τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς δε θα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. 

Το τιμολόγιο των test και το πλαφόν που τέθηκε στο κόστος τους 

Οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Όλα όσα θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους σε σχολεία και πανεπιστήμια από 13/9

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

  • Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν.

  • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δική τους δαπάνη. 

Πώς θα ταξιδεύουν οι ανεμβολίαστοι από 13/9

Νέα μέτρα για τη μετακίνηση με πλοίο από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε 1 εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.

Χώροι διασκέδασης - Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

  • Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Στα 10 ευρώ η τιμή του rapid test - Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

  • Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

  • Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
  • Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.
Όλα τα μέτρα θα ισχύσουν από 13/9/21 έως και 31/3/22.

Το ΦΕΚ σχετικά με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top