Δολοφονία Μπερδέση: Πού στρέφονται οι έρευνες

Πώς γίνεται το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος της «Greek mafia»

Θρήνος στην κηδεία του Τάσου Μπερδέση στη Μιτόπολη Αχαΐας

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης έγινε χθες η κηδεία του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση τη Μιτόπλη Αχαΐας, όμως την ίδια ώρα η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στα σκοτεινά μονοπάτια του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας για να βρει τους ανθρώπους που τον εκτέλεσαν στη Βάρη. 

Τάσος Μπερδέσης: Σχεδόν εξ'επαφής οι πυροβολισμοί σε κεφάλι και στήθος

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες βλέπουν προσωπικό κίνητρο στον ηθικό αυτουργό που έδωσε την εντολή για το συμβόλαιο θανάτου. 

Μπερδέσης

Προσωπικά κίνητρα "βλέπει" η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη δολοφονία του Τάσου Μπερδέση

Εκτιμούν ότι ο 39χρονος Μπερδέσης ήταν μεσαίο στέλεχος στα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος και γι’ αυτό προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο που δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος που δεν είχε ηγετική θέση και δεν έλεγχε κάποια ομάδα. 

Τάσος Μπερδέσης - Διονυσία Κουκίου: Τι είχαν πει για τη σύλληψή τους

Το όνομα του πυγμάχου βρισκόταν στη λίστα με τα 500 ονόματα της «ελληνικής μαφίας» που είχε παραδώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Η δράση της τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα εκτελέστηκαν τέσσερα συμβόλαια θανάτου. Από το 2017 μάλιστα έχουν γίνει 17 εκτελέσεις, ενώ σε 14 δολοφονίες χρησιμοποιήθηκαν καλάσνικοφ, όπως στην περίπτωση του Τάσου Μπερδέση. 

Η «γεωγραφία» του οργανωμένου εγκλήματος

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ  η «γεωγραφία» της «Greek mafia», όπως αποτυπώνεται στη λίστα Χρυσοχοΐδη που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα διαμορφώνεται ως εξής:

Δολοφονία Βάρη: Mε καλάσνικοφ εκτέλεσαν τον Τάσο Μπερδέση

  • Υπάρχουν τέσσερις αρχηγοί των «Βορείων» και των «Νοτίων». Σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.
  • Υπάρχουν επίσης 19 υπάρχηγοι.
  • Η «πίτα» των εκβιασμών έχει μικρύνει, ενώ οι διεκδικητές του «μαύρου χρήματος» είναι πολλοί. 
  • Τα μέλη της εκβιάζουν επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά σύνορα και να εκβιάζουν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που έχει ενδώσει στον εκβιασμό σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει, όπου κι αν βρίσκονται αυτά. 

Για τον λόγο αυτό και έχουν αυξηθεί οι εκτελέσεις «συμβολαίων θανάτων» μετά το lockdown και εν αναμονή της επαναλειτουργίας και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης. 

Πώς ξεπλένεται το μαύρο χρήμα

Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν το μαύρο χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες όπως φούρνους, βενζινάδικα, εταιρείες καφέ, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, ακόμα και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Δολοφονία στη Βάρη: Ο Τάσος Μπερδέσης ο πυγμάχος που εκτελέστηκε εν ψυχρώ

Έτσι η ομάδα κρούσης της ΕΛΑΣ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «follow the money», προσπαθεί να ανακαλύψει τα μεγάλα κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος.

Δολοφονία Βάρη: Ψάχνουν τους δολοφόνους του Τάσου Μπερδέση στην Πάτρα

Έχει επίσης οριστεί ειδικός εισαγγελέας συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η Οικονομική Αστυνομία, και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top