Κορωνοϊός: «Εξετάζεται lockdown 21 ημερών κάθε 14 ημέρες έως τον Μάρτιο»

Σαρηγιάννης στο star.gr «Τα Χριστούγεννα μπορούμε να έχουμε 600 κρούσματα»

Όλα όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μία σειρά μίνι lockdown των 21 ημερών, που θα εναλλάσσονται με 14 ημέρες ανοίγματος της οικονομίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, προτείνουν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES.

 «Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ και κυρίως η μείωση της διασποράς στην κοινότητα, χωρίς να κλείσει η οικονομία για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα», σημείωσε μιλώντας στο star.gr.

Κορωνοϊός Ελλάδα: 1.490 νέα κρούσματα- Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσομοιώσεις του μοντέλου δείχνουν ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα καταγράφονται 770 κρούσματα πανελλαδικά, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει μία εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων.

Τα Χριστούγεννα θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 600 κρούσματα και στο τέλος του χρόνου να πέσουμε λίγο κάτω πιο κάτω, που είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή του μοντέλου θα οδηγήσει σε μία ταλάντευση των τιμών των ημερήσιων κρουσμάτων, με μέγιστο αριθμό τα 1.500 και ελάχιστο τα 500 κρούσματα, ενώ μέχρι και το Μάρτιο οι ανάγκες στις ΜΕΘ δε θα ξεπερνούν τις 200 κλίνες. 

«Δε μηδενίζεις τα κρούσματα, αλλά κρατάς το σύστημα υγείας ζωντανό, όρθιο και ικανό να αντιμετωπίσει τις περιπλοκές από τον covid».

Δώδεκα νέοι νεκροί από κορωνοϊό- Η μία 49 ετών που δε βρισκόταν σε ΜΕΘ

Γιατί προτείνει lockdown για 21 ημέρες

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης ο αριθμός των 21 ημερών που προτείνει είναι πολύ συγκεκριμένος, γιατί ακολουθεί ακριβώς τη βιολογική λογική του ιού. 

«Είναι ο μέγιστος αριθμός ημερών, μέσα στις οποίες μπορεί να μεταδoθεί ο κορωνοϊός, αν και οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλές μετά τις 14 ημέρες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός σε καραντίνα τότε οι 14 ημέρες είναι αρκετές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση καθώς χρειάζεται να αναρρώσει, το διάστημα μπορεί να αυξηθεί έως τις 21 ημέρες.

Παγώνη: Άγνωστο αν θα εορταστεί κανονικά ακόμα και το Πάσχα

«Τα κρούσματα θα αυξηθούν με ταχύ ρυθμό, μετά την καραντίνα»

Όπως εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, βγαίνοντας από την καραντίνα στο τέλος του μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να μεγαλώνει με ταχύ ρυθμό. Αιτία εξήγησε ότι θα είναι η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, καθώς θα μπαίνουμε πλέον στο χειμώνα.

«Θα διανύουμε μία πιο ψυχρή περίοδο του χρόνου, με λιγότερη ηλιοφάνεια. Αναγκαστικά ο κόσμος θα περνάει περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, με λιγότερο εξαερισμό, γεγονός που θα μεγαλώνει την πιθανότητα μετάδοσης», είπε.

Lockdown και άθληση: Οι διαφορές σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου

Γιατί ο κύκλος των lockdown που προτείνει φτάνει μέχρι τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ακόμη κι αν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στις αρχές του χρόνου, θα είναι δύσκολο να προλάβει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. 

«Ο λόγος που το μοντέλο των εναλλασσόμενων lockdown φτάνει μέχρι και τον Μάρτιο, είναι για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης», εξήγησε.

Κορωνοϊός: Τρεις φορές την εβδομάδα η ενημέρωση - Παρών και ο Κικίλιας

Όπως πρόσθεσε, μετά το Μάρτιο αλλάζουν σημαντικά και οι κλιματολογικές συνθήκες σε όλη τη χώρα. 

«Θα έχουμε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά ήπιες ώστε να μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα», είπε.

Κορωνοϊός: «Ένας στους δύο που μπαίνουν στις ΜΕΘ χάνει τη ζωή του»

Πού αλλού εξετάζεται η πρόταση για τα εναλλασσόμενα lockdown

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης σήμερα φαίνεται ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ αν είχε εφαρμοστεί στις 15 Οκτωβρίου, τότε τα Χριστούγεννα θα βλέπαμε 180 κρούσματα την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εναλλασσόμενα lockdown συζητιούνται ακόμη και μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο,  ενώ έχει ήδη συζητηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στο εξωτερικό η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί σε επιστημονικό επίπεδο. Η προσομοίωση που έχουν κάνει οι συνάδελφοι δείχνει μάλιστα ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα», είπε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top