Κακοκαιρία Κίρκη: Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες

Κ. Λαγουβάρδος στο star.gr: Ακόμη και τριψήφιος ο αριθμός χιλιοστών βροχής

Όλα όσα είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος Μετεωρολόγος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας η κακοκαιρία «Κίρκη», η οποία σήμερα κινείται στην περιοχή της Ιταλίας. Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για πιθανές κατά τόπους πλημμύρες και καλούν πολίτες και πολιτεία να λάβουν μέτρα προστασίας.

«Πρόκειται για ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα συνοδεύεται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ισχυρές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας και από πολύ ισχυρούς ανέμους», ανέφερε στο star.gr o Κώστας Λαγουβάρδος, Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Έρχεται η κακοκαιρία «Κίρκη»: Έντονα φαινόμενα στις 28 και 29 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται πολλή προσοχή μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς τα ύψη της βροχής που προβλέπονται είναι αρκετά μεγάλα.

«Ειδικά την Τετάρτη σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχουμε και τριψήφιο αριθμό χιλιοστών βροχής. Παρόλο που θα περάσει γρήγορα το σύστημα, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα μπορούσαν εν δυνάμει να προκαλέσουν τοπικά κάποια πλημμυρικά επεισόδια», προειδοποίησε.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Καταιγίδες την 28η Οκτωβρίου

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει περισσότερο η Κίρκη 

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος, το σύστημα θα δώσει έντονα φαινόμενα καταρχάς στην Πελοπόννησο και την Κρήτη και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Ανατολική Στερεά. 

«Μέσα στις περιοχές περιλαμβάνεται και η Αττική, όπου και εκεί περιμένουμε έντονα φαινόμενα, αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας, στις Κυκλάδες και αργότερα προς την Πέμπτη και στα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου», είπε.

Ιανός: Εθελοντές πρόσφυγες έβγαζαν τη λάσπη από καταστήματα στην Καρδίτσα

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νοτιότερες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ενώ οι περιοχές που θα έχουν τα λιγότερα φαινόμενα είναι κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα. 

Καιρός: 28η Οκτωβρίου με καταιγίδες – Κίνδυνος πλημμυρών στην Αττική

«Προσοχή λόγω 28ης Οκτωβρίου»

Έκκληση για επιπλέον προσοχή, απηύθυνε ο κ. Λαγουβάρδος, καθώς το σύστημα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας ανήμερα της εθνικής επετείου που οι πολίτες είθισται να πραγματοποιούν εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς. 

«Το σύστημα θα κινηθεί μεν γρήγορα, αλλά δίνει πολύ έντονα φαινόμενα σε μία ημέρα αργίας που πολύ κόσμος θα βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Χρειάζεται μία μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τα έντονα φαινόμενα τα οποία θα συνοδεύουν την Κίρκη», σημείωσε.

28η Οκτωβρίου: 14 μαχητικά πάνω θα πετάξουν πάνω από τον ελληνικό ουρανό

Πώς έλαβε η κακοκαιρία το όνομα Κίρκη; 

Εξηγώντας την ονοματοδοσία του συστήματος, ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι βάσει της λογικής που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» είχε έρθει η σειρά να δοθεί ένα γυναικείο όνομα, που να ξεκινάει από το γράμμα «Κ». 

«Δίνοντας ονόματα, τονίζουμε τις κακοκαιρίες, οι οποίες είναι πιθανόν να δημιουργήσουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η κακοκαιρία που περιμένουμε σύμφωνα με τις προγνώσεις μας, πληροί αυτά τα κριτήρια», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top