Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα μεμονωμένα κρούσματα

Στη Σύρο κρούσμα απροσδιόριστης πηγής

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες και τα στελέχη των υγειονομικών αρχών για τις εστίες κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε Ιράκη, Ξάνθη, Ροδόπη. Κυρίως όμως τους ανησυχούν τα μεμονωμένα διάσπαρτα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

ΠΟΥ: Δεν είναι βέβαιο ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Για παράδειγμα, έντονη ανησυχία υπάρχει για κρούσμα που εμφανίστηκε στη Σύρο και είαι απροσδιόριστης πηγής. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία του νησιού, χωρίς ιστορικό ταξιδίου και χωρίς σύνδεση με επαφή κρούσματος. 

Ο άνδρας φέρεται να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, καθώς δεν είναι καταγεγραμμένος στους νοσηλευόμενους και δεν έχει γίνει καμία μεταφορά στην Αθήνα. 

Ιταλία: 49 νέα κρούσματα Covid-19 σε κωμόπολη - 100 στρατιώτες στην περιοχή

Επίσης η επανεμφάνιση κρούσματος στην Καστοριά μετά από πάρα πολύ καιρό και στη Μεσσηνία έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Στόχος είναι να μην καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων και να μην ξεφύγει η διασπορά του κορωνοϊού. 

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε Ξάνθη και Ροδόπη και του τοπικού lockdown στον Εχίνο, ενώ εντείνονται τα τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό των δύο περιοχών. 

Κορωνοϊός: Σάλος με τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες της Βρετανίας

Μοριακοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν και στις περιοχές, όπου καταγράφηκαν μεμονωμένα κρούσματα, ώστε να αναζητηθεί εκεί τυχόν «κρυφή» συρροή κρουσμάτων. 

Εκτός από το κρούσμα στη Σύρο, ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και το κρούσμα στη Μεσσηνία, ενώ χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης είναι και το χθεσινό νέο κρούσμα που καταγράφηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας σε κάτοικο απομακρυσμένου χωριού της περιοχής. 

Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Στους 191 οι νεκροί

Ο άνθρωπος αυτός δε φαίνεται να έχει σχέση με τα άλλα κρούσματα, ενώ δεν έχει προκύψει η μετάδοση από την ιχνηλάτηση άλλων. 

Πάντως σε περίπτωση που τα μεμονωμένα κρούσματα, χαρακτηριστούν χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης και προέλευσης, τότε οι περιοχές αυτές θα μπουν στο μικροσκόπιο. Οι αρχές παρακολουθούν τα στοιχεία με προσοχή, ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας εστίας. 

Κορωνοϊός: Πόσοι πρέπει να νοσήσουν για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα, ένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, ένα στη Σύρο, ένα στη Ροδόπη, ένα στην Καστοριά, ένα στην Πέλλα, τρία στην Ξάνθη και πέντε εισαγόμενα (τρεις πτήσεις και δύο στα σύνορα με τη Βουλγαρία στον Προμαχώνα).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.321, εκ των οποίων τα 734 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.851 (55.7%) σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα θύματα ανέρχονται στα 191, με τα τελευταία οκτώ να είναι κάτοικοι Ξάνθης και Ροδόπης. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top