Κορωνοϊός: «Τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν»

Κίνδυνο υποτροπής βλέπουν οι επιστήμονες

Την ώρα που η χώρα μετρά ήδη 27 νεκρούς από τον κορωνοϊό, ενώ τα εκτιμώμενα κρούσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς αγγίζουν τα 15.000, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μέτρα δεν πρέπει να χαλαρώσουν, καθώς εκφράζουν φόβους για υποτροπή.

Βίντεο 3D δείχνει τι κάνει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τάχθηκε υπέρ της αυστηρής τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε ή να βρίσκουμε δικαιολογίες για να ξεφύγουμε. 

«Είναι μεγάλο λάθος αυτή τη στιγμή να συζητάμε για χαλάρωση όταν τα μέτρα αυτά μόλις έχουν ληφθεί. Το μεγάλο λάθος είναι σε 15 και 20 ημέρες όταν δούμε ότι πάμε καλύτερα να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε. Μην ξεχνάμε την πιθανότητα υποτροπής. Δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός το καλοκαίρι. Είναι πολλά τα κενά στις γνώσεις μας και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η μετάδοση μειώνεται με την όσο δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση του ενός από τον άλλον», σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Κορωνοϊός: 15.000 κρούσματα στη χώρα – 5.824 σε καραντίνα

Εξήγησε για μια ακόμα φορά πως η Ελλάδα προσπαθεί να θωρακίσει το σύστημα υγείας της και να υπάρξει μια επάρκεια σε εξοπλισμό. 

«Αυτή την στιγμή καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να υπάρξει μία επιτάχυνση στην στελέχωση των νοσοκομείων. Να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα για την θεραπεία του κορωνοϊού. Πιστεύω ότι δεδομένων των συνθηκών και αν δούμε τι γίνεται γύρω μας τα πράγματα είναι σε έναν καλό δρόμο», είπε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Ασθενής μηδέν» κορωνοϊού: «Φοβήθηκα για το παιδί μου, φοβήθηκα για όλους»

Μιλώντας μάλιστα στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», τόνισε πως ενώ στο 80% - 85% των κρουσμάτων οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, υπάρχει ένα ποσοστό που μετά την τέταρτη, πέμπτη ή έκτη μέρα επανέρχεται ο πυρετός ή ο βήχας και τότε είναι απαραίτητο ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και τον ΕΟΔΥ για να πάρει τις ανάλογες οδηγίες. 

Κορωνοϊός: 27 νεκρούς μετρά η Ελλάδα – «Έφυγε» κι ένας 88χρονος

Σημείωσε ακόμα πως ο covid-19 είναι ιδιαίτερα ύπουλος με αποτέλεσμα και ασθενείς νεότερης ηλικίας να εμφανίσουν επιπλοκές που μπορεί να είναι και πολύ σοβαρές. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top