Τουρκικά ΜΜΕ: Η ΕΛ.ΑΚΤ πυροβόλησε σκάφος μεταναστών- Τι απαντά το Λιμενικό

«Πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης του ταχύπλοου..»

σκάφος του λιμενικού

Την ελληνική ακτοφυλακή κατηγορούν τουρκικά ΜΜΕ ότι πυροβόλησε σκάφος, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες. Ειδικότερα, δημοσιεύματα στο πρακτορείο Anadolu και την Daily Sabah ανέφεραν, επικαλούμενα τις μαρτυρίες των μεταναστών, ότι το περιστατικό συνέβη την ώρα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη Χίο από τον Τσεσμέ, καθώς και ότι στο σκάφος των μεταναστών που ρυμούλκησε η τουρκική ακτοφυλακή ήταν ορατές τρύπες από σφαίρες.

Κως: Έτσι έγινε το δυστύχημα με το σκάφος του Λιμενικού και τη λέμβο

Συναγερμός στο Λιμενικό για τον εντοπισμό λέμβου με πρόσφυγες σε κίνδυνο

Λέσβος: Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών από το Λιμενικό

Το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή σε επίσημη ανακοίνωσή του περιγράφει και δίνει διευκρινίσεις για τι συνέβη το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει το αρχηγείο, «πραγματοποιήθηκαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο, από το Αρχηγείο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διευκρινίζονται τα εξής: 

1. Βραδινές ώρες της 12/11/2019 πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά Βροντάδου ν.Χίου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική. Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

2. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του. 

3. Κατόπιν των ανωτέρω και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

4. Προς συνδρομή στην υπόψη επιχείρηση, έσπευσαν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, το ΠΑΘ 050 και το Ν/Γ 518 του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία ομοίως προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.

5. Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top