Κύθνος: Κατάδυση στον βυθό με τον πρώτο παραπληγικό εκπαιδευτή στην Ελλάδα

Το μεγαλείο ψυχής και η ιστορία ζωής του Μάνθου Μάρρα

Μάνθος Μάρρας: Ο πρώτος παραπληγικός εκπαιδευτής με δίπλωμα κατάδυσης

Ο Μάνθος Μάρρας αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι «όταν θέλεις… μπορείς».

Στα 20 του, ενώ ήταν υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ένα τροχαίο του άλλαξε μια για πάντα τη ζωή.

Καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον αναγκάσει να «θάψει» τα όνειρά του.

Σύντομα άλλαξε σκεπτικό και βρήκε διέξοδο στη θάλασσα.

Σήμερα, στα 52 του χρόνια, ο Μάνθος Μάρας είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης.

Με όρεξη, αγάπη και γνώση γι΄αυτό που κάνει, καταδύεται στα καταγάλανα νερά της Κύθνου μαζί με τους μαθητές τους, στους οποίους «αποκαλύπτει» όλα τα «μυστικά» του βυθού.

«Ήμουν αρκετά νέος, όταν έπαθα το ατύχημα. Στην αρχή πίστεψα ότι καταστράφηκε το σύμπαν, μετά όμως συνειδητοποίησα τι έχει συμβεί. Από το νοσοκομείο ακόμη, δεν έμενα σε αυτά που μου έλεγαν οι γιατροί. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη κι έψαχνα να δω εάν μπορώ να θεραπευτώ. Με στήριξε πολύ το Πολεμικό Ναυτικό που μ' έστειλε σ' ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Και κατάλαβα πως δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε αποφάσισα να δω την επόμενη μέρα διαφορετικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 52χρονος σήμερα Μάνθος Μάρρας.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΘΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Αρχικά ξεκίνησε την ενασχόληση με τον ειδικό αθλητισμό και έτρεχε σε αγώνες με το αναπηρικό αμαξίδιο, λαμβάνοντας μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα και παραολυμπιάδα. Άνθρωπος δραστήριος και εφευρετικός, λίγο μετά το ατύχημα αποφάσισε να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος. Ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως και πριν το ατύχημα. Λίγο αργότερα, μπήκε στη ζωή του και η κατάδυση.

«Κάποια στιγμή, σε ηλικία 28 ετών και όντας σε αναπηρία, εμφανίστηκε ένας εκπαιδευτής κατάδυσης. Έτσι ξεκίνησα, τυχαία. Είδα ότι μ' αρέσει πολύ και πως θέλω να μείνω κάτω από το νερό. Είχα μια σχέση με την Κύθνο, πηγαίναμε οικογενειακώς τα καλοκαίρια στο νησί, δεν είχα κάνει όμως ποτέ κατάδυση», πρόσθεσε.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

«Ήταν για μένα η απόλυτη ελευθερία. Η απόλυτη άνεση και κίνηση. Το πρώτο βράδυ, κλείνοντας τα μάτια, έβλεπα πως κολυμπάω στο νερό. Κατάλαβα πως είμαι φτιαγμένος γι' αυτό κι έτσι έφτασα έως το στάδιο του εκπαιδευτή. Εάν κάτι μ' αρέσει, δεν το σταματάω. Το βλέπω ως πρόκληση» θυμήθηκε ο κ. Μάρρας, εξηγώντας πώς έφτασε στο σημείο να αποκτήσει το δίπλωμα του εκπαιδευτή.

«Από τη στιγμή που βάζεις το κεφάλι κάτω από το νερό είσαι εσύ και το σύμπαν. Ζεις σε διαφορετικό κόσμο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα, την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα άγχη σου. Ακόμη κι αν καταδυθείς στον ίδιο τόπο πολλές φορές, πάντα βρίσκεις κάτι καινούριο να σε μαγέψει», είπε.

Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Σήμερα ο Μάνθος Μάρρας έχει ιδρύσει στα Λουτρά της Κύθνου μια σχολή κατάδυσης, που δίνει τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν ύφαλους, σπηλιές, ναυάγια, κρυστάλλινα διαυγή νερά και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top