Η συμφωνία για το χρέος με απλά λόγια: Τα μέτρα, οι όροι και ο ρόλος του ΔΝΤ

Για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060 δεσμεύτηκε η Ελλάδα

Όπως (σχεδόν) κάθε συμφωνία, έτσι και η ιστορική (όπως κατά κόρον χαρακτηρίστηκε) συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος έχει και καλά σημεία αλλά και γκρίζες ζώνες.

Αφενός, τα μέτρα διευθέτησης του χρέους διευκολύνουν την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ως το 2032, αφετέρου αφέθηκε σε εκκρεμότητα το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους (θα εξεταστεί εκ νέου το 2032).

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακών υποχρεώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα.

Ποια μέτρα αποφασίστηκαν για τη διευθέτηση του χρέους

1. Η επιμήκυνση του δανείου του EFSF (96,6 δισ., σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ) κατά 10 χρόνια, καθώς και η επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων, επίσης κατά 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ώς το 2033 δεν θα πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια για το συγκεκριμένο δάνειο, που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνολικού μας χρέους.

2. Η κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους (step up) που συνδέεται με τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου προγράμματος. Υπολογίζεται ότι το όφελος αντιστοιχεί σε 2,5 δισ.

3. Η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει (SMPs και ANFAs). Συνολικά είναι περίπου 4,5 δισ. και θα επιστραφούν σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2018 ώς τον Ιούνιο του 2022.

Οι όροι για την εφαρμογή των μέτρων

Προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα το δεύτερο και το τρίτο μέτρο του χρέους είναι να εφαρμόζει η Ελλάδα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Αυτό θα διαπιστώνεται κατά τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούν οι θεσμοί ανά τρίμηνο εδώ. Αν υπάρχει παρέκκλιση, δεν θα γίνεται η ελάφρυνση.

Τι ποσό θα έχουμε στο «μαξιλάρι» ασφαλείας και τι προσφέρει

Η τελευταία δόση του μνημονίου θα είναι 15 δισ., εκ των οποίων τα 5,5 δισ. για την εξόφληση χρέους και και τα 9,5 δισ για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης.

Συνολικά, μαζί και με τους εθνικούς πόρους (ήδη υπάρχουν 6,5 δισ. για τον σκοπό αυτό), η Ελλάδα βγαίνοντας από το μνημόνιο θα διαθέτει ένα «μαξιλάρι» 24,1 δισ, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της για 22 μήνες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. Αυτό αποτελεί σημαντική ασπίδα, έναντι κινδύνων ωστόσο είναι λύση ανάγκης και όχι «εργαλείο» που θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση.

Τι προβλέπεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η εκτίμηση του Eurogroup είναι ότι μεσοπρόθεσμα, έως το 2032, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Αυτά ανέρχονται, βάσει της συμφωνίας, σε 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060 κατά μέσον όρο. Οικονομολόγοι παρατηρούν ότι ποτέ καμία χώρα δεν έχει πετύχει τέτοιους στόχους. Πιθανολογούν ότι το μακροπρόθεσμο κομμάτι ίσως αναθεωρηθεί.

Τι είναι η ενισχυμένη εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το μνημόνιο

Οι θεσμοί θα έρχονται στην Αθήνα κάθε τρίμηνο, θα αξιολογούν τόσο τις δημοσιονομικές εξελίξεις, δηλαδή κατά πόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύθηκε (μέσω ειδικού παραρτήματος στην απόφαση του Eurogroup) και θα συντάσσουν εκθέσεις στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Mε βάση αυτές τις εκθέσεις, θα αποφασίζεται η επιστροφή των κερδών των SMPs και ΑNFAs και του επιτοκιακού κέρδους (step up) της δόσης για την επαναγορά χρέους, δηλαδή συνολικά περίπου 7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι εκθέσεις προφανώς και θα επηρεάζουν το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές.

Τι προβλέπουν  οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε η Ελλάδα;

Καλύπτουν 6 τομείς: Δημοσιονομικά, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεις - υπερταμείο και δημόσια διοίκηση.

Τρόπο τινά, είναι μια συνέχεια του μνημονίου, η οποία επιχειρεί να καλύψει ό,τι έμεινε σε εκκρεμότητα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Τι ρόλο θα έχει το ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι δε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά, επικαλούμενη θέμα χρονικού περιορισμού, καθώς λήγει το μνημόνιο.

Ωστόσο, το Ταμείο θα συμμετέχει στη μεταπρογραμματική εποπτεία, κανονικά, ως μέρος των θεσμών που θα αξιολογούν την οικονομία.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top