Κοτζιάς για Σκόπια: «Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές»

Τι είπε για τη διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου

Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς βρέθηκε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως κλειδί για να λυθεί το ζήτημα αυτό είναι να υπάρξει πραγματισμός, ρεαλισμός και συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές.

«Και οι δυο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα τα πάρουν όλα και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω ότι και οι δύο έχουν λάβει το μήνυμα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάσιτς τόνισε ότι είναι σημαντικό που υπάρχουν απευθείας συνομιλίες για το θέμα αυτό.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να λυθεί το θέμα. Νομίζω ότι ήταν λάθος που η σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια. Σήμερα αυτοί έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο», τόνισε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ύπαρξης προξενείου του Κοσόβου στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς το απέκλεισε.

«Δεν έχουμε διπλωματική αναγνώριση Κοσόβου ούτε πρόκειται. Υπάρχει από το 2011 και το 2014 συμφωνία να ανοίξει εμπορικό γραφείο Κοσόβου στην Αθήνα. Δε θα είναι προξενείο. Δεν προβλέπεται να γίνει» είπε.

Κατά την υποδοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο Σέρβος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του έκανε δώρο δύο αντίγραφα εμπορικών συμφωνιών, η μία με χρονολογία 19/5/1882 και η άλλη 22/4/1913, όπως επίσης κι ένα μετάλλιο με τη μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο Ν. Κοτζιάς από την πλευρά του, πρόσφερε στον κ. Ντάσιτς μια γκραβούρα των Αθηνών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top